AGAINST NO POLITICA

Αν διαβάζεις αυτό το κείμενο, μάλλον θα είναι η πρώτη σου μέρα στη Νομική σχολή, στη σχολή που πέρασες  με κόπους και διάβασμα στοχεύοντας φεύγοντας από εδώ μέσα μετά από τέσσερα περίπου χρόνια να έχεις μια ικανοποιητική εποπτεία ως προς τους θεσμοθετημένους κανόνες δικαίου που εφαρμόζονται στην κοινωνία και να μπορέσεις να υπηρετήσεις το δίκαιο και τα δικαιώματα των πολιτών. Τι είναι όμως το δίκαιο; Ποιος το καθορίζει;  Ποιανού συμφέροντα εξυπηρετεί; Πολιτική και δίκαιο είναι αλληλένδετα η το δίκαιο είναι φυσικό, διαχρονικό και καθολικά αποδεκτό;

Η Νομική είναι μία επιστήμη άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτική, με το καθεστώς που επικρατεί σε κάθε κοινωνία και με τον συσχετισμό δυνάμεων εντός της. Οι νόμοι μιας χώρας καταργούνται και ψηφίζονται από την εκάστοτε Βουλή, ενώ το Σύνταγμα, ο θεμελιώδης νόμος επάνω στον οποίο βασίζεται  ολόκληρη η νομοθεσία μιας χώρας θεσπίζεται συνήθως όταν εγκαθίσταται ένα νέο πολιτικό καθεστώς, ορίζει την οργανωτική λειτουργία του νέου πολιτικού καθεστώτος και αποτελεί καταστατικό θεμέλιο της κυρίαρχης εξουσίας του Κράτους. Αυτός είναι και ο λόγος που κατά τη διάρκεια της φοίτησης μας βλέπουμε ότι νόμοι, οριακά και τομείς του δικαίου καταργούνται. Με την  το νεοφιλελύθερη επίθεση και την κρίση του καπιταλισμού βλέπουμε βασικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην εργασία, τη συνδικαλιστική ελευθερία, την παιδεία και την αξιοπρέπεια να καταπατούνται. Το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δικαίου έχει καταργηθεί, τίθενται δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και νομιμοποιούνται απελάσεις προσφύγων σε χώρες με φασιστικό καθεστώς, όπως η Τουρκία και το Αφγανιστάν. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι η πολιτική διαπερνάει την κοινωνία το Πανεπιστήμιο, τις σπουδές μας και τη ζωή μας και το δίπολο ακαδημαισμός – πολιτική δεν υφίσταται.

Μπαίνοντας στη σχολή, ίσως και πριν από αυτή θα έχεις σίγουρα έρθει αντιμέτωπος/η με αντιλήψεις όπως «έξω οι παρατάξεις από τα Πανεπιστήμια», «οι Γενικές Συνελεύσεις δεν πρέπει να υφίστανται», «οι φοιτητές δεν είναι αρμόδιοι να αποφασίζουν».. Απέναντι σε αυτή την αδιαφορία που καλλιεργειται προς οτιδήποτε μη ακαδημαικο, στη λογική του καριερισμού, του στείρου ακαδημαισμού και της από-πολιτικοποίησης που επιβάλλεται, εμείς αντιπαραβάλλουμε ένα Πανεπιστήμιο δημοκρατικό που θα προωθεί την ελεύθερη γνώση και έρευνα, την αμφισβήτηση και την πολιτική και θα επιδιώκει τη συμμετοχή των φοιτητών στη λήψη των αποφάσεων. Μέσα από εκδηλώσεις, πολιτστικά δρώμενα, φεστιβάλ αντι-μαθήματα και αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα επανοικειοποιούμαστε τον κοινωνικό μας χώρο, ενώ μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου μας συζητάμε και συναποφασίζουμε συλλογικά και αμεσοδημοκρατικά για το Πανεπιστήμιο και τις σπουδές μας, για τις ανάγκες μας και τα δικαιώματα μας.

Το αν τελικά είμαστε κομματικοί φορείς που παλεύουμε να αναδειχθούμε μέσα από κομματικούς σωλήνες ή αν είμαστε συνομήλικοι σας που αγωνιζόμαστε για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας… είναι κάτι που θα το κρίνετε εσείς.

Γιατι η πολιτική δεν είναι δουλειά των ειδικών…

 

This entry was posted in κείμενα συγκυρίας, Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s