ERROR 404: Democracy NOT found

Τις τελευταίες μέρες, τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας έχουν στραφεί προς την Καταλονία, όπου μαίνεται δριμεία μάχη για την ανεξαρτησία της Περιφέρειας από το κεντρικό κράτος της Ισπανίας.

Οι Καταλονοί έχουν διαφορετική γλώσσα και διακριτά εθνοτικά χαρακτηριστικά, ενώ θεωρούν ότι δε γίνεται δίκαιη ανακατανομή του πλούτου στην περιοχή τους από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση. Βαθιές πληγές έχει αφήσει επίσης ο Ισπανικός Εμφύλιος και η δικτατορία του Φράνκο, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε απαγορευτεί στους Καταλονούς να μιλούν δημόσια τη γλώσσα τους. Μέχρι και σήμερα, στην Καταλονία, η κυβέρνηση της Μαδρίτης θεωρείται ύποπτη ως φιλοφρανκική, φιλοβασιλική και υπερβολικά συντηρητική.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Περιφέρεια της Καταλονίας διεκδικεί εδώ και πολλά χρόνια την ανεξαρτησία της από την Ισπανία, με αποκορύφωμα την προκήρυξη τοπικού δημοψηφίσματος για την 1η Οκτώβρη με ερώτημα: «Θέλετε να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος υπό τη μορφή της αβασίλευτης Δημοκρατίας;». Η Κυβέρνηση Ραχόι κήρυξε το δημοψήφισμα παράνομο και αντισυνταγματικό, απαγόρεψε στους τοπικούς φορείς τη διεξαγωγή του, προχώρησε σε συλλήψεις και σε οικονομικά μέτρα, ενώ απέστειλε στην Καταλονία περίπου 10.000 αστυνομικούς. Η τοπική κυβέρνηση προχώρησε παρ’ όλα αυτά με τη διεξαγωγή και χιλιάδες άνθρωποι σχημάτιζαν από τα ξημερώματα  ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα. Η Πολιτοφυλακή και η κεντρική Αστυνομία προχώρησαν σε βίαιη διάλυση της εκλογικής διαδικασίας με χημικά, γκλόμπ, πλαστικές σφαίρες και ξυλοδαρμό. Φρικιαστικές εικόνες σοκαριστικής κρατικής καταστολής κάνουν από προχθές το γύρο του κόσμου, με τους τραυματίες να φτάνουν τους 844. Η αστυνομία επιτέθηκε ακόμη και σε ηλικιωμένους ,σε τοπικούς αστυνομικούς και πυροσβέστες που περιφρουρούσαν τη διαδικασία. Πληθαίνουν παγκοσμίως οι φωνές διαμαρτυρίας που ζητούν την παραίτηση του Μαριάνο Ραχόι και καταδικάζουν την απρόκλητη βαναυσότητα της αστυνομικής καταστολής και την αιματηρή κατάπνιξη μίας δημοκρατικής διαδικασίας.

Οι Καταλονοί απάντησαν στο 90% «ΝΑΙ», σε προσέλευση 42% παρά την κρατική απαγόρευση της ψηφοφορίας. Οι εξελίξεις από εδώ και πέρα είναι απρόβλεπτες .

Ύστερα από μέρες σιωπής, η Κομισιόν δήλωσε πως το δημοψήφισμα στην Καταλονία ήταν παράνομο, ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση να επιλύσει το ζήτημα σύμφωνα με τις δημοκρατικές αξίες και πως δεν μπορεί να επέμβει σε εσωτερικά ζητήματα των κρατών-μελών της(!). Βλέπουμε λοιπόν πως μία αναταραχή είναι αρκετή για να φανερωθεί το πραγματικό πρόσωπο της « Ευρώπης των Λαών και της Δημοκρατίας». Της Ευρώπης που παρεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα μόνο όταν τη συμφέρει, που όχι μόνο μένει απαθής, αλλά και στηρίζει πρακτικές που εναντιώνονται στις ιδρυτικές της αξίες.

Ανεξάρτητα από το πώς αξιολογείται το αίτημα της Καταλονίας όμως, οφείλουμε να προβληματιστούμε για τη δημοκρατικότητα του συστήματος διακυβέρνησης μας. Διότι μία δημοκρατία που περιστέλλει τα δικαιώματα που η ίδια επαγγέλλεται μάλλον αυτοαναιρείται. Η δημοκρατία που χρησιμοποιεί τα όργανα καταστολής της για να βλάψει τους πολίτες της κι όχι για να τους προστατέψει, μάλλον προσιδιάζει σε άλλο πολίτευμα. Το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και στην εκδήλωση πολιτικής βούλησης μέσω της ψήφου δεν εφαρμόζεται μόνο όταν μας συμφέρει· αυτό είναι άλλωστε και το τίμημα της δημοκρατίας. Οι λαοί έχουν το φυσικό και αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέγουν οι ίδιοι τον τρόπο διακυβέρνησης τους.

Θα αντιστεκόμαστε πάντα στις αυταρχικές φωνές που αμαυρώνουν τη δημοκρατία μας στο όνομα της δημοκρατίας τους.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s