ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!

Τα σκληρά μέτρα λιτότητας και οι κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα τα τελευταία χρόνια, έχουν βάλει στο στόχαστρο τα δημόσια αγαθά κι ιδιαίτερα την Παιδεία. Η Παιδεία, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος, είναι δημόσια και δωρεάν στην Ελλάδα. Ωστόσο, και μία επιφανειακή ακόμη εξέταση των δεδομένων αρκεί για να αποδείξει πόσο έχει διαβρωθεί τον τελευταίο καιρό ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της.

Διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν εισχωρήσει  στο Πανεπιστήμιο αναλαμβάνοντας εργολαβίες σε πολλούς τομείς (σίτιση, καθαριότητα, έρευνα). Επειδή οι επιχειρήσεις αυτές αποσκοπούν στο κέρδος, δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στις σχολές, όπως όταν τα κτίρια μας μένουν ακαθάριστα για μήνες διότι δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των καθαριστών.

Ταυτόχρονα, το κόστος των σπουδών μετακυλίεται από το κράτος στους φοιτητές, αφού αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε για φωτοτυπίες, να αγοράζουμε κώδικες, να πληρώνουμε δίδακτρα για τα μεταπτυχιακές σπουδές. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το κερασάκι στην τούρτα: ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) ανακοίνωσε ότι θα ανασταλεί η διανομή συγγραμμάτων από τον Εύδοξο για το χειμερινό εξάμηνο 2017-2018, γιατί το κράτος τους οφείλει χρήματα από το εαρινό εξάμηνο του 2016. Αν αυτό συμβεί, θα είναι καταστροφικό, αφού ένα σύγγραμμα μπορεί να αγγίζει την τιμή των 100€, αποκλείοντας τεράστιο αριθμό φοιτητών από την ανώτατη εκπαίδευση. Ακόμη όμως κι αν διανεμηθούν εν τέλει τα συγγράμματα, το σίγουρο είναι ότι η διανομή θα καθυστερήσει, δυσκολεύοντας τις ακαδημαϊκές μας υποχρεώσεις.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αποπληρώσει άμεσα τα οφέλη τους στους εκδοτικούς οίκους, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος διανομής συγγραμμάτων. Αλλά και η Κυβέρνηση έχει καθήκον να χρηματοδοτήσει επαρκέστερα τον τομέα της Παιδείας και να συμμορφωθεί με τις συνταγματικές επιταγές.

Δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα: Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους!

Advertisements
This entry was posted in κείμενα συγκυρίας, Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s