Ας μιλήσουμε… για τις σπουδές μας και τις ανάγκες μας.

Τα τελευταία χρόνια σε ενα πλαίσιο γενικευμένης κρισης παρατηρείται η αποδυνάμωση τόσο των φοιτητικών συλλόγων, όσο και των συλλογικών τους διαδικασιών ως απότοκο της απομάκρυνσης των φοιτητών/τριων από το Πανεπιστήμιο ως κοινωνικό και πολιτικό χώρο και της ενασχολησης τους με αποκλειστικά ακαδημαϊκές δραστηριότητες. Παρά το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση αποτελεί το ανώτερο όργανο του Φοιτητικού Συλλόγου και το κατ’εξοχήν εργαλείο συλλογικής διεκδίκησης στο οποίο κάθε φοιτητής/τρια έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει, να εκφράζει τους προβληματισμούς του και να τοποθετείται για το εκάστοτε ζήτημα που βρίσκεται προς συζήτηση, φαίνεται πως στην πράξη μια μεγάλη μερίδα της φοιτητικής κοινότητας παραμένει απλός θεατής σε ζητήματα μείζονος σημασίας για την ίδια την κοινότητα χωρις να παίρνει θέση. Κόντρα σε μία λογική ενός Πανεπιστημίου ως στείρου ακαδημαϊκού κέντρου προτάσσουμε και οραματιζόμαστε ένα Πανεπιστήμιο ζωντανό, κέντρο προβληματισμού, διαλόγου και δράσης. Μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις το ζητούμενο είναι να πετύχουμε τη συμμετοχή, την ενεργοποίηση και τη συλλογική διεκδίκηση απο πλευράς ολόκληρου του φοιτητικού σώματος.

Οι εξελίξεις στον χώρο της παιδείας τον τελευταίο καιρό, εξάλλου, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη σύσσωμο το φοιτητικό σώμα να δώσει την απάντησή του στην επίθεση που συντελείται εναντίον της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Αφενός, το νομοσχέδιο Γαβρόγλου, που κινείται σε μία κατεύθυνση μετασχηματισμού του χαρακτήρα του Πανεπιστημίου προκειμένου το τελευταίο να προσαρμόζεται στις νεοφιλελεύθερες επιταγές, νομιμοποιεί την δυνατότητα επιβολής διδάκτρων στα ΠΜΣ μετακυλίοντας το κόστος σπουδών από το κράτος στους φοιτητές και οξύνοντας τους ήδη υπάρχοντες ταξικούς φραγμους. Αφετέρου, η ανακοίνωση του ΣΕΕΒΙ την προηγούμενη εβδομάδα που έκανε λόγο για αναστολή της διανομής των συγγραμμάτων μεταφράζεται σε μία ακόμη οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών προκειμένου να ολοκληρώσουν επαρκώς τις σπουδές τους καθώς ενδεχομένως χρειαστεί να αγοράσουν οι ίδιοι τα βιβλία τους. Στα παραπάνω προβλήματα αξίζει να προστεθεί η υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ που δυσχεραίνει την εύρρυθμη λειτουργία τους καθώς και το γεγονός ότι αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις αναλαμβάνοντας μέσω εργολαβιών τη διαχείρηση ορισμένων τομέων μέσα στο πανεπιστήμιο (π.χ. σίτιση) και αποσκοπώντας στο μέγιστο για τις ίδιες κέρδος δημιουργούν αρκετά προβλήματα.

Καθίσταται σαφές πως τα επίδικα της περιόδου μας υποχρεώνουν να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.  Ως φοιτητές/τριες συμμετέχοντας στα όργανα του Φοιτητικού Συλλόγου μας θα υπερασπιστούμε το αναφαίρετο δικαίωμα μας για δημόσια και δωρεάν παιδεια, διεκδικώντας ότι μας ανήκει και ψηλαφώντας ένα διαφορετικό πανεπιστήμιο, προσαρμοσμένο στις δικές μας ανάγκες. Κόντρα σε λογικές ανάθεσης και ατομικού δρόμου, συζητάμε, αποφασίζουμε και δρούμε συλλογικά, έχοντας λόγο για ότι αφορά τις σπουδές και την καθημερινότητα μας.

Την Τετάρτη 11/10 στη 1μ.μ. όλες/όλοι στη Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο 1.

Για να μην αποφασίζουν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s