Θα μπορούσες να ήσουν εσύ… (ή αλλιώς ποια/ος θα κρίνει τους κριτές;)

Με την είσοδο μας στην σχολή ένα από τα πρώτα πράγματα που διδασκόμαστε είναι το θέσφατο και το αντικειμενικό της δικαιοσύνης. Είναι έτσι όμως; Mήπως πίσω από την διόλου αμερόληπτη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της κρύβονται ολόκληρες ιστορίες ανθρώπων των οποίων η ζωή απειλείται να χαραμιστεί πίσω από τα γκρίζα κάγκελα της φυλακής εντελώς άδικα;

Χαρακτηριστική είναι η διαδεδομένη πλέον περίπτωση της 29χρονης διδακτορικής φοιτήτριας Φιλοσοφικής. H Ηριάννα Β.Λ με μόνο στοιχείο ένα εξαιρετικά ελλιπές ποσοτικά και ποιοτικά, όπως γενετιστές βιολόγοι το χαρακτήρισαν, δείγμα DNA, «χαμένο» πλέον στα συρτάρια της αντιτρομοκρατικής, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη. Κι όλα αυτά σύμφωνα με το 187Α τον λεγόμενο αντιτρομοκρατικό νόμο που διογκώνει τις ποινές και επιτρέπει την καταδίκη ανθρώπων μόνο με «ισχυρές ενδείξεις». Στην πραγματικότητα, επειδή δεν υπήρχαν ουσιαστικά εις βάρος της στοιχεία, η Ηριάννα καταδικάστηκε εξαιτίας της σχέσης της με τον Κωνσταντίνο που όμως είχε αθωωθεί για τις ίδιες ακριβώς κατηγορίες. Εν ολίγοις, αυτό που οδήγησε στην εξοντωτική κι άδικη ποινή της Ηριάννας που της στερεί χρόνια από τη ζωή της, ήταν οι κοινωνικές της συναναστροφές που τόσο ξεδιάντροπα ποινικοποιήθηκαν για να τηρηθεί το δόγμα «τάξη κι ασφάλεια» και κατά προφανή παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας. Σε περίοδο κρίσης, το κράτος δείχνει το πιο αυταρχικό του πρόσωπο την ώρα που χρυσαυγίτες δολοφόνοι κι επιχειρηματίες με εγκληματική δραστηριότητα μένουν ατιμώρητοι.

Η αστική Δικαιοσύνη αφού καταδίκασε την Ηριάννα, η οποία όμως συνεχίζει έστω και μέσα από τη φυλακή όσο μπορεί τις σπουδές της αν και έχει χάσει τη δουλειά της στο ΕΚΠΑ, απέρριψε το καλοκαίρι και το αίτημα αναστολής της ποινής της κρίνοντάς την «δημόσιο κίνδυνο». Μάλλον το επικίνδυνο για το κοινωνικό σύνολο κατά τη «Δικαιοσύνη» ήταν τα μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής που πρόσφερε σε πρόσφυγες καθώς κι οι παρέες της που δεν εγκρίνονταν από το κράτος.

Ήδη ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στην Ηριάννα απέναντι στην αδικία που υφίσταται ήταν η μεγαλειώδης συναυλία στα τέλη Σεπτέμβρη με χιλιάδες κόσμου από την οποία καλύφθηκαν τα δικαστικά της έξοδα. Εμείς από την μεριά μας θεωρούμε πως ξεκάθαρα επικίνδυνοι είναι αυτοί που τιμωρούν τη θέληση για κοινωνικούς αγώνες και ζωή. Το κίνημα συμπαράστασης που της στάθηκε στο δικαστήριο και που αντίστοιχα έχει δικαιώσει πρόσφατα αγωνιστές όπως ο Τάσος Θεοφίλου, θα σταματήσει όσους με την καταστολή και τις ποινές, τής στερούν τα όνειρα.

Απέναντι στην καταστολή ως φοιτητές/τριες της Νομικής που καλούμαστε να επιλέξουμε ποιο Δίκαιο θα υπηρετήσουμε και γενικά ως νέοι άνθρωποι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την επίθεση στις δημοκρατικές μας ελευθερίες να μείνει αναπάντητη.

Όλες/οι στην πορεία αλληλεγγύης το Σάββατο 14/10 στις 12μμ στο Μοναστηράκι

Όλες/οι στο Εφετείο Αθηνών τη Δευτέρα 16/10 για την αποκατάσταση της αδικίας

«Όσες κι αν χτίζουν φυλακές κι αν ο κλοιός στενεύει,                                                                      Ο νους μας είν’ αληταριό που όλο θα δραπετεύει»

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s