ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΛΟ ΜΟΥ ΡΕΥΣΤΟ, Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΟΜΩΣ ΟΧΙ!

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη LGBTQI+ κοινότητα έγινε, με μεγάλη βέβαια καθυστέρηση, στην Ελλάδα με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά η δυνατότητα αλλαγής του φύλου που αποδόθηκε στη γέννηση, χωρίς να απαιτείται υποβολή σε χειρουργική επέμβαση ή ορμονική θεραπεία, κάτι που συνιστά άλλωστε κατάφωρη παραβίαση της αξιοπρέπειας του ατόμου. Παρόλο που δε χρειάζεται πλέον (για τα ενήλικα άτομα τουλάχιστον) ιατρική παρέμβαση, η διαδικασία εξακολουθεί να περνά μέσα από τη Δικαιοσύνη. Κατοχυρώνεται βέβαια, απόλυτη εχεμύθεια, αφού η εξέταση της αίτησης γίνεται σε γραφείο και όχι σε δημόσια αίθουσα του Ειρηνοδικείου, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι που εκδίδουν τα σχετικά έγγραφα υποχρεούνται σε τήρηση μυστικότητας. Ένα άτομο έχει το δικαίωμα να αλλάξει το φύλο του 2 φορές στη ζωή του, χωρίς η όποια αλλαγή να επηρεάζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, ή τη σχέση του με τυχόν παιδιά του. Αν και η αλλαγή φύλου επιτρέπεται και σε έγγαμα άτομα, αυτό συνεπάγεται την αυτοδίκαιη κήρυξη του γάμου ως ανυπόστατου. Όσον αφορά τώρα στα ανήλικα άτομα, αυτά έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε αλλαγή φύλου, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, έχουν τη συγκατάθεση των κηδεμόνων τους και τη σύμφωνη γνώμη μίας πολυμελούς εξειδικευμένης ιατρικής επιτροπής.

Καθίσταται σαφές, λοιπόν, πως η κατάθεση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου για τα διεμφυλικά άτομα αποτελεί ένα ακόμα βήμα για το lgbtqi+ κίνημα στην Ελλάδα το οποίο βλέπει ακομά μία διεκδίκιση του να γίνεται πραγματικότητα μετά και από την θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την trans κοινότητα είναι μία σημαντική παρακαταθήκη για τους αγώνες και τις διεκδικίσεις του κινήματος, σίγουρα όμως δεν ανταποκρίνεται στο έπακρο στα αιτήματα της κοινότητας καθώς χαρακτηρίζεται από ορισμένους περιορισμούς. Συγκεκριμένα, η έλλειψη πρόβλεψης τρίτης ή κενής καταχώρησης φύλου αποκλείει από τη διαδικασία φυλοακαθόριστα (non-binary) και μεσοφυλικά (intersex) άτομα, ενώ παράλληλα πρόσφυγες και μετανάστες/στριες μένουν εκτός νομοθετικού πλαισίου καθώς πρόκειται για άτομα που δεν έχουν ληξιαρχική πράξη γέννησης στην Ελλάδα. Επιπλέον, το γεγονός ότι η διαδικασία παραμένει ένδικη έχει ως απότοκο την αύξηση τόσο του χρόνου αναμονής όσου και του κόστους για τα τρανς άτομα προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναγνώριση.Τέλος, η απόϊατρικοποίηση της διαδικασίας δεν είναι πλήρης καθώς σύμφωνα με το άρθρο 32  για την αλλαγή των εγγράφων ατόμων που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας τους απαιτείται-εκτός από τη συναίνεση των γονέων- επιπλέον θετική γνωμάτευση διεπιστημονικής επιτροπής η οποία απαρτίζεται από ένα παιδοψυχίατρο,ένα ψυχίατρο, έναν ενδοκρινολόγο, ένα παιδοχειρούργο, ένα ψυχολόγο, ένα κοινωνικό λειτουργό και ένα παιδίατρο, ως Πρόεδρο, άπαντες με εξειδίκευση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πέρα όμως από τα εμπόδια που θέτει ο νόμος σε αυτά τα άτομα, ακόμη πιο σκληρά είναι τα εμπόδια που θέτει η ίδια η κοινωνία. Δυστυχώς, με τη ψήφιση του νομοσχεδίου θύελα αντιδράσεων ξέσπασε από συντηριτικές και αντιδραστικές μερίδες, πράγμα που μας υπενθύμισε πως κάθε προσπάθεια διαφυγής από την ετεροκανονικότητα που διατρέχει την κοινωνία μας αντιμετωπίζεται με χυδαία και εξευτελιστικά σχόλια καθώς ενυπάρχει και  έντονο κλίμα ομοφοβίας και τρανσφοβίας. Κανείς και καμία δεν προσπάθησε έστω και για λίγο να σκεφτεί πόσο δύσκολο είναι να ζεις εγκλωβισμένος/η μέσα σε ένα σώμα που δεν το νιώθεις δικό σου και δεν σε εκφράζει. Να σκεφτεί την απόρριψη και την περιθωριοποιήση που βιώνουν αυτά τα άτομα ακριβώς επειδή το σώμα τους δεν αντιστοιχεί στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τους εαυτούς τους. Να σκεφτεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσον αφορά την αναζήτηση εργασίας. Να σκεφτέι σε τελική ανάλυση ότι ίσως ένα αυτά τα άτομα ήταν το παιδί του/της!

Κόντρα σε μία ρητορική που καλλιεργεί μίσος και φοβικότητα για οποιονδήποτε δεν συμβιβάζεται με τους ρόλους,τις συμπεριφορές και τις νόρμες που η κοινωνία ορίζει και επιτάσσει για να είναι κανείς αποδεκτός, προτάσσουμε την ελευθερία στην επιλογή τόσο της ταυτότητας φύλου όσο και του σεξουαλικού προσανατολισμού. Εξάλλου, η ποιότητα και το εύρος μιας δημοκρατικής κοινωνίας χαρακτηρίζονται από το πως η τελευταία αντιμετωπίζει τους πιο αδύναμους και περιθωριοποιημένους πολίτες της ανεξαρτήτως εθνικότητας,φυλής,φύλου,ερωτικών ή άλλων προτιμήσεων. Και μπορεί η νομοθεσία δειλά δειλά να βελτιώνεται ως προς τα δικαιώματα και την ισότητα της lgbtqi+ κοινότητας, ωστόσο πιο σημαντικό είναι ο καθένας και η καθεμία από εμάς  όχι μόνο να αποδεχτούμε αλλά και να είμαστε υπέρμαχοι της διαφορετικότητας και να αγωνιζόμαστε δίπλα σε αυτά τα άτομα για τα αυτονόητα δικαιώματά τους!

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s