…. για την εκλογή εκπροσώπων των φοιτητών από τη διοίκηση

κοινή ανακοίνωση Αρ.Εν. Νομικής, ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ (εαακ), Αντινομίας (εαακ), Αρ.Δι.Ν Νομικής

Από την αρχή της χρονιάς ως φοιτητές/τριες βρισκόμαστε αντιμέτωποι/ες με το νέο Νόμο Γαβρόγλου. Το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, σε μια περίοδο του έτους που αντικειμενικά οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αδυνατούν να συζητήσουν και να τοποθετηθούν επ’ αυτού. Ο Νόμος Γαβρόγλου παρά τον «προοδευτικό χαρακτήρα» που καυχιόταν ότι έχει, στην πραγματικότητα αποτελεί συνέχιση των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία κι εντείνει ξεκάθαρα την τελούμενη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Συμβάλλει με άμεσο τρόπο στην μετατροπή του Πανεπιστημίου σε έναν χώρο απονεκρωμένο από συλλογικές διαδικασίες, στον οποίο κάθε φωνή που αντιδρά στην επίθεσή τους θα καταστέλλεται βίαια (βλέπε και την κουβέντα που έχει ανοίξει περί ασύλου και το πώς αυτό υποτίθεται ότι επαναφέρει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). Η υποτιθέμενη επαναφορά της συνδιοίκησης αποτελεί στοιχείο της όλης προσπάθειας αυτοπαρουσίασης του Νόμου ως πιο προοδευτικού. Αλλά ας δούμε τι ακριβώς προβλέπει επί του θέματος. Στα όργανα διοίκησης, δηλαδή στις Συγκλήτους και τις Συνελεύσεις των Τμημάτων οι φοιτητές θα αποτελούν το 10% των συμμετεχόντων και με δικαίωμα ψήφου αυστηρά σε ‘’φοιτητικά θέματα’’. Αντίστοιχη υποεκπροσώπηση προβλέπεται και για τους εργαζόμενους στο χώρο του Πανεπιστημίου.Αυτοί οι λιγοστοί εκπρόσωποι που θα καλούνται να μιλούν εξ’ονόματος των χιλιάδων φοιτητών/τριών που αποτελούν το πιο πολυπληθές και ζωτικό κομμάτι του Πανεπιστημίου θα ορίζονται μάλιστα μέσα από εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο, μια έντονα αποπολιτικοποιημένη διαδικασία,παράλληλη κι αντιπαραθετική στις ήδη υπάρχουσες ετήσιες εκλογές του ΦΣ. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται κι από την έλλειψη αναφοράς στο Φοιτητικό Σύλλογο, ο οποίος πρακτικά απονομιμοποιείται
Τα παραπάνω προβλεπόμενα εξειδικεύτηκαν στη Σχολή μας με την ανακοίνωση της Κοσμητείας που μας καλεί να ορίσουμε 10 εκπροσώπους μέσω νέας εκλογικής διαδικασίας. Πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η ανακοίνωση έρχεται σε αντίθεση με απόφαση της τελευταίας Συγκλήτου του ΕΚΠΑ όπου ρητά και μετά από πιέσεις Φοιτητικών Συλλόγων αναφέρεται η μη εμπλοκή των οργάνων διοίκησης στον τρόπο εκλογής των εκπροσώπων.
Από τη μεριά μας ως αριστερές δυνάμεις της Σχολής καθίσταται σαφές ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε το νέο μοντέλο προσχηματικής συνδιοίκησης.Ο Φοιτητικός Σύλλογος διαθέτει όργανα.Οι φοιτητές/τριες μπορούν να εκφραστούν αμεσοδημοκρατικά στο ανώτερο όργανο,τη γενική συνέλευση του ΦΣ ενώ οι ετήσιες εκλογές οδηγούν και σε συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου. Πάγιο αίτημα του φοιτητικού κινήματος είναι η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων των οργάνων διοίκησης (Σύγκλητος, ΓΣΤ) κι η δυνατότητα κάθε φοιτητής/τρια να μπορεί ελεύθερα να παρακολουθήσει τις διαδικασίες μακριά από λογικές κλειστής πόρτας(ας θυμηθούμε πως αποφασίστηκε η επιβολή διδάκτρων στα ΠΜΣ…) ή ανάθεσης, ενώ παράλληλα, ο ΦΣ να μπορεί -όπως κάνει χρόνια τώρα- να παρεμβαίνει μαζικά σε αυτές μεταφέροντας και επιβάλλοντας τα αιτήματά του. Είναι ανάγκη το φοιτητικό κίνημα να οργανωθεί και να παλέψει για τη συνολική ανατροπή του νόμου Γαβρόγλου, ανοίγοντας κάθε πτυχή του, είτε αυτή είναι η συνδιοίκηση, είτε η μάχη ενάντια στα δίδακτρα (που ο ΦΣ Νομικής έδωσε πέρυσι, η ολική επανακατοχύρωση του ασύλου κλπ). Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 1/11 στις 12μμ στην Κοσμητεία προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση-ανακοίνωση για εκλογή εκπροσώπων.
A

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s