La Beauté est dans la rue…

Σε μια βδομάδα από σήμερα συμπληρώνονται 44 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αναμφίβολα η κινητοποίηση των φοιτητών/τριών και η καταστολή που δέχθηκαν, αποτέλεσε το βασικότερο παράγοντα αποσταθεροποίησης κι εν τέλει πτώσης της στρατιωτικής δικτατορίας. Πόσοι/ες γνωρίζουμε ότι η πρώτη αντίδραση των φοιτητών/τριών απέναντι στη Χούντα ξεκίνησε από την ταράτσα της Νομικής; Το θέμα είναι γιατί αυτό αξίζει να μας απασχολεί τόσο καιρό μετά, γιατί να συζητάμε για εκείνες τις μέρες στη Σχολή μας…

Μέσα στο γνωστό τρίπτυχο των αιτημάτων των φοιτητών/τριών εκείνες τις μέρες ήταν η «Παιδεία» κι η «Ελευθερία». Εύκολα θα σκεφτούμε ότι και τα δύο έχουν κατακτηθεί και η αναφορά σε αυτά είναι από ανεπίκαιρη ως κουραστική.

Κοιτάζοντας καλύτερα….

Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, η νεοφιλελεύθερη επίθεση στα Πανεπιστήμια συνεχίζεται με το νέο Νόμο Γαβρόγλου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μετατρέπει ακόμα περισσότερο την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε εμπόρευμα και δείχνει ότι η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία δεν είναι δεδομένη αλλά κεκτημένο αγώνων και χρέος μας να την υπερασπίσουμε. Φέτος μάλιστα ήρθαμε αντιμέτωποι/ες με το ενδεχόμενο διακοπής της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της Παιδείας και των χρεών του Υπουργείου προς τους εργολάβους του ΣΕΕΒΙ, κάτι που απετράπη και με την κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων. Κι αν δεν αντιδρούσαν οι φοιτητές/τριες μπορεί να είχαν χαθεί και τα συγγράμματα. Έτσι θα χανόταν άλλη μια παροχή και στον μικρόκοσμο της Σχολής μας θα προστίθεντο στο κατάλογο των διδάκτρων που έχουν επιβληθεί στο μεταπτυχιακό, των κωδίκων και των πρακτικών για τα οποία καλούμαστε να πληρώσουμε. Επομένως με το θέμα της «Παιδείας» έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ως τη στιγμή που θα πούμε ότι έχουμε κατακτήσει όσα μας αξίζουν.

Και καλά η «Παιδεία». Για την «Ελευθερία» γιατί να μιλάμε; Ποιος/α δεν απολαμβάνει σήμερα την ελευθερία του/της;

Σε λίγες μέρες ,είναι πολύ πιθανόν ερχόμενοι/ες στη Σχολή μας, να τη βρούμε κλειστή με απόφαση της διοίκησης όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Το λοκ άουτ που θεσμοθετείται και από το νέο Νομοσχέδιο Γαβρόγλου δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των Σχολών να τις κλείνουν αυθαίρετα για λόγους «ασφαλείας». Έτσι παραβιάζεται κάθε έννοια Ασύλου και Δημοκρατίας κι η Σχολή παύει να είναι ελεύθερος κοινωνικός χώρος, ανοιχτός να δεχθεί τους/τις φοιτητές/τριες που θέλουν να συζητήσουν και να προβληματιστούν ειδικά σε μια εποχή αποπολιτικοποίησης.

Επειδή δε ζούμε σε γυάλα…

Παράλληλα ρίχνοντας μια ματιά εκτός Πανεπιστημίου, η «ελευθερία» δεν είναι δεδομένη. Τα αντιπολεμικά συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ξαναζωντανεύουν αυτές τις μέρες στην απεργία πείνας 14 προσφύγων, θυμάτων πολέμου που αγωνίζονται για το δικαίωμα τους να μετακινηθούν ελεύθερα και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Την ίδια ώρα νέοι άνθρωποι όπως η Ηριάννα κι ο Περικλής, στη θέση των οποίων θα μπορούσε να βρίσκεται καθένας/καθεμιά, φυλακίζονται και στερούνται την ελευθερία και τα όνειρά  τους εξαιτίας της ποινικοποίησης των κοινωνικών τους σχέσεων.

Επομένως έχουμε ακόμα πολλά να κερδίσουμε για να φτάσουμε να θεωρούμε τα συνθήματα του Πολυτεχνείου ανεπίκαιρα. Το βασικό όμως που πρέπει να κρατήσουμε μιας και οι εποχές αλλάζουν και τα αιτήματα ανανεώνονται, είναι ότι τίποτα από όσα ονειρευόμαστε ως φοιτητές/τριες δεν μπορούν να κατακτηθούν χωρίς να βρεθούμε, να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις κι ανησυχίες για την καθημερινότητά μας από κοινού. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αφετηρία τις συλλογικές δημοκρατικές μας διαδικασίες. Έτσι ξεκινούν όλα.

Όλοι/ες στη ΓΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Τρίτη 13μμ στην αίθουσα 1!

 

This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s