MISSION POSSIBLE : ανθρώπινοι όροι σπουδών ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ !

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να ανακοινώνονται διάφορες αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη φοιτητική μας καθημερινότητα, χωρίς να ξέρουμε πώς προέκυψαν. Συνήθως αυτές υπογράφονται από τη Γενική Συνέλευση Τμήματος (ΓΣΤ) ή την Κοσμητεία της Σχολής. Η ΓΣΤ είναι ένα όργανο Διοίκησης της Σχολής, το οποίο απαρτίζεται από τα μέλη ΔΕΠ (εκλεγμένοι καθηγητές). Το σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο Φοιτητικός Σύλλογος (ΦΣ) να μην ενημερώνεται για τη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας παρά το γεγονός ότι τα ζητήματα που συζητιούνται και οι αποφάσεις που λαμβάνονται τον αφορούν άμεσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αυθαίρετη μεταβολή του ορίου δήλωσης μαθημάτων για τους φοιτητές του 8ου εξαμήνου από 14 σε 8. Φέτος, μετά από πίεση του ΦΣ, ο Κοσμήτορας έβγαλε ανακοίνωση για τη διεξαγωγή της ΓΣΤ την Τετάρτη στις 22/11, καθώς και για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αυτής.
Ακριβώς επειδή τα όργανα Διοίκησης λαμβάνουν αποφάσεις για το φοιτητικό σώμα δεν νοείται αυτή η διαδικασία να γίνεται χωρίς τους ίδιους τους αποδέκτες των αποφάσεων. Πέρα από την ανακοίνωση, η οποία θα μας επιτρέπει σε πρώτο χρόνο να γνωρίζουμε τη διεξαγωγή της ΓΣΤ, η ίδια η παρουσία και η παρέμβαση του Φοιτητικού Συλλόγου θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή, έτσι ώστε αφενός να γνωρίζουμε τι συζητείται και τι αποφασίζεται και αφετέρου να ακούγεται και ο λόγος των ίδιων των φοιτητών. Άλλωστε η ΓΣΤ είναι το πέδιο εκείνο στο οποίο μπορούν οι φοιτητές/τριες να εκθέτουν και να διεκδικούν τα αιτήματα τους. Απέναντι σε λογικές υποεκπροσώπησης, εμείς απαιτούμε οι Γενικές Συνελεύσεις Τμήματος να είναι ανοικτές στο σύνολου του Φοιτητικού Συλλόγου.
Πιο συγκεκριμένα, η ΓΣΤ της Τετάρτης μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για να αναδείξουμε ορισμένα σημαντικά αιτήματα. Όπως ενδεικτικά αναφέρθηκε παραπάνω, ένα ζήτημα που πρόεκυψε πέρυσι ήταν αυτό με το όριο δήλωσης του 8ου εξαμήνου. Μπορεί να μην αφορά το τρέχον εξάμηνο, αλλά είναι σημαντικό να ανοιχθεί από τώρα, προκειμένου να διασφαλιστεί έγκαιρα, ότι οι φοιτητές οι οποίοι θέλουν να τελειώσουν θα έχουν τη δυνατότητα να κανονίσουν από τώρα το πρόγραμμά τους. Άλλωστε, είναι παράλογο να επιθυμεί ένας φοιτητής να ολοκληρώσει τις σπουδές του και να αντιμετωπίζει το εμπόδιο του ορίου δήλωσης. Ειδικά σε μία συνθήκη που στη Νομική το πρόγραμμα της εξεταστικής βγαίνει πάντα (με εξαίρεση το τελευταίο εξάμηνο) ιδιαίτερα καθυστερημένα, το όριο δήλωσης δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους φοιτητές. Άρα, ήδη από τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε το πρόγραμμα της εξεταστικής να βγεί νωρίς και σίγουρα προτού κλείσει το σύστημα της δήλωσης μαθημάτων. Μια περίοδος που δυσκολεύει όλους τους φοιτητές αναμφίβολα είναι αυτή της εξεταστικής. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο η εξέταση των μαθημάτων στα οποία μπορούν να εξεταστούν οι επί πτυχίω να ορίζεται ότι θα γίνει προφορικά. Το φαινόμενο αυτό αφορά κυρίως τα μαθήματα του τομέα του Ιδιωτικού Β’. Η προφορική εξέταση έχει μια σειρά από μειονεκτήματα, όπως η μη αντικειμενική βαθμολόγηση και η μη ύπαρξη κοινών θεμάτων σε όλους/όλες. Η μη αντικειμενική βαθμολόγηση υπάρχει έτσι κι αλλιώς εξαιτίας της έλλειψης ενδεικτικής μοριοδότησης επί των θεμάτων του κάθε μαθήματος. Η μοριοδότηση των θεμάτων αποτελεί πάγιο αίτημα των φοιτητών, καθώς έτσι οριοθετείται η ευχέρεια του καθηγητή όσον αφορά τη βαθμολόγηση και επιτρέπει στο φοιτητή να έχει μια καλύτερη εικόνα επί του γραπτού του. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και δύο ακόμα αιτήματα, αυτά των ενδεικτικών απαντήσεων και της έγκαιρης επίδειξης των γραπτών μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Μπορεί να γίνονται επιδείξεις γραπτών, ωστόσο αυτές συνήθως και αργούν και δεν είναι αποτελεσματικές καθώς κατά βάση ο βαθμός δεν αλλάζει ποτέ. Σε ένα δεύτερο επίπεδο υπάρχουν κάποια αιτήματα που μπορεί να μην αφορούν το σύνολο του Φοιτητικού Συλλόγου, αλλά απασχολούν μεγάλη μερίδα αυτού, όπως τους εργαζόμενους φοιτητές και τους φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Β’ Ιδιωτικού Τομέα να πραγματοποιήσει πέρυσι προ εξεταστικής ορισμένα επιπρόσθετα περιληπτικά μαθήματα σε απογευματινές ώρες ειδικά για τους εργαζόμενους/ες φοιτητές/τριες, ζητάμε τη διεύρυνση αυτής της πρωτοβουλίας και στους υπόλοιπους τομείς. Όσον αφορά τους φοιτητές που πρόκειται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus, ζητούμενο αποτελεί η προεξέταση να αποτελεί δεδομένη δυνατότητα και όχι να εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε καθηγητή, δεδομένου ότι εξαιτίας της χρονικότητας του συγκεκριμένου προγράμματος αλλιώς χάνονται στην ουσία δύο εξεταστικές.
Απέναντι σε λογικές που λένε ότι οι φοιτητές/τριες δεν πρέπει να έχουν κανένα λόγο για αποφάσεις που τους αφορούν άμεσα ούτε για ζητήματα της σχολής τους, εμείς αντιπροτάσσουμε την παρέμβαση των φοιτητών/τριων στη λήψη τέτοιων αποφάσεων με γνώμονα πάντα τη συλλογική διεκδίκηση.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να είμαστε μαζικά και δυναμικά στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση Τμήματος που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου και ώρα 1μ.μ. στην αίθουσα Β’ (Ακαδημίας 45) !

 

 

 

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s