Τίποτα δεν χαρίζεται…

κοινό κείμενο Αρ.Εν. Νομικής, ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ (εαακ) και Αρ.Διν.Ν. Νομικής.

Μετά από ψήφισμα που κατέβηκε στο ΔΣ Νομικής αποφασίστηκε ομόφωνα η παρουσία του ΦΣ στη Γενική Συνέλευση Τμήματος (=συνέλευση των καθηγητών) για την οποία ο  Κοσμήτορας της σχολής έβγαλε ανακοίνωση- για τη διεξαγωγή της την Τετάρτη στις 22/11 καθώς και για τα θέματα που θα συζητηθούν- μετά από πιέσεις του ΦΣ. Με απόφαση ,λοιπόν, ΔΣ παραστήκαμε μαζικά στη ΓΣΤ και θέσαμε ορισμένα πάγια αιτήματα του φοιτητικού συλλόγου σχετικά με τους ρυθμούς σπουδών και τους όρους εξέτασης. Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε ότι οι συλλογικοί αγώνες είναι οι μόνοι που μπορούν να αποτυπώσουν υλικές νίκες !

Ως πρώτο ζήτημα τέθηκε το όριο δήλωσης μαθημάτων των επί πτυχίω φοιτητών/τριών για το οποίο απαιτήσαμε την διατήρηση του στα 14 μαθήματα και για τους φοιτητές του 8ου εξαμήνου. Η πρόσφατη αλλαγή του νόμου, ο οποίος αφενός ορίζει την διπλή εξεταστική,χειμερινού και εαρινού εξαμήνου,αφετέρου περιορίζει αυτή τη δυνατότητα μόνο για όσους/ες φοιτητές/τριες έχουν περατώσει τα απαραίτητα εξάμηνα φοίτησης, δημιούργησε διαφωνία και μεταξύ των ίδιων των μελών του οργάνου σχετικά με τη νομιμότητα του αιτήματος αλλά και με το  κατά πόσο οι φοιτητές/τριες του 8ου εξαμήνου μπορεί να θεωρηθούν επί πτυχίω φοιτητές.Το γεγονός, όμως, ότι ένας φοιτητής την Νομικής μπορεί να πάρει πτυχίο ακομα και στα 3,5 χρόνια ίσως είναι ένα επαρκές επιχέιρημα για να θεωρηθούν οι φοιτητές του 8ου εξαμήνου επί πτυχίω φοιτητές.Πέρα από αυτό, από το γράμμα της διάταξης προκύπτει ακόμη ότι οι φοιτητές πέραν του 8ου εξαμήνου έχουν τη δυνατότητα να δίνουν όλα τα μαθήματα που τους απομένουν για τη

λήψη του πτυχίου τους και άρα δε θα πρέπει να τίθεται καν όριο 14 μόνο μαθημάτων για τους επί πτυχίω φοιτητές,ένα όριο μάλιστα που τίθεται με ακαθόριστα κριτήρια και χωρίς καμία δικαιολογητική βάση.

Εν τέλει- και μετά από ψηφοφορία-καταφέραμε η ΓΣΤ να δεσμευθεί ότι όντως το όριο δήλωσης θα διατηρηθεί στα 14 μαθήματα και για φέτος. Ωστόσο κατέστη σαφές ότι η εν λόγω ρύθμιση ισχύει προς το παρόν για το τρέχον έτος. Επομένως φαίνεται πως είναι ένα συνεχές διακύβευμα για τον ΦΣ να απαιτεί τη διατήρηση των 14 μαθημάτων και ενδεχομένως και την αύξηση τους, ένα αίτημα που προκύπτει  από τις ίδιες τις ανάγκες των φοιτητών/τριων οι οποίοι παράλληλα με την προσπάθεια κατάκτησης του πτυχίου πολλές φορές εργάζονται με αποτέλεσμα να πιέζονται χρονικά. Αυτό συνεπάγεται πως το όριο μαθημάτων στα 14 παρουσιάζεται ως αναγκαιότητα ώστε να εξασφαλίζονται ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών.

Τέθηκαν επίσης επί τάπητος κάποια μόνιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις εξεταστικές: η έγκαιρη δημοσίευση του προγράμματος της εξεταστικής και μάλιστα πριν το κλείσιμο των δηλώσεων, η επιλογή θεμάτων που να βασίζονται στα συγγράμματα που διατίθενται από τον Εύδοξο (βλ. Ιστορία Δικαίου και ηλεκτρονικό σύγγραμμα), η ενδεικτική μοριοδότηση στα θέματα, η ανάρτηση ενδεικτικών απαντήσεων και η διασφάλιση ότι θα πραγματοποιείται επίδειξη γραπτών σε όλα τα μαθήματα. Από την πλευρά του σώματος των καθηγητών/τριων δεν υπήρξε κάποια διαφωνία αναφορικά με τα ζητήματα που θέσαμε και υπήρξε δέσμευση πως από την επόμενη κιόλας εξεταστική θα υλοποιηθούν.

Απέναντι σε λογικές που υποστηρίζουν ότι οι φοιτητές/τριες δεν πρέπει να έχουν κανένα λόγο για αποφάσεις που τους αφορούν άμεσα, εμείς αντιπροτάσσουμε τη συλλογική διεκδίκηση και συνεχίζουμε να διεκδικούμε ανοιχτές Γενικές Συνελεύσεις Τμήματος για όλους/ες τους φοιτητές/τριες εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη δημοκρατικότητα και τη διαφάνεια στη λειτουργία των πανεπιστημιακών οργάνων.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s