Γιατί κανένας Δεκέμβρης δεν τέλειωσε ποτέ!

Αριστερής Ενότητας Νομικής, ΡΑΠαΝ- ΣΑΦΝ (εαακ), Αρ.Δι.Ν. Νομικής

6η Δεκέμβρη 2008: Ημερομηνία που σημάδεψε τους Δεκέμβρηδες μιας ολόκληρης γενιάς. Μιας γενιάς που αναγνώρισε τον εαυτό της και τους αγώνες της στο πρόσωπο του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Είδε στο πρόσωπο ενός 15χρονου παιδιού που δολοφονήθηκε από τα όργανα καταστολής του κράτους, να “δολοφονούνται” τα όνειρα και οι προσδοκίες της εξαιτίας της κρίσης. Αυτή η γενιά βγήκε μαχητικά στο προσκήνιο και διεκδίκησε στους δρόμους τη ζωή που της αξίζει. Για εμάς, λοιπόν, η 6η Δεκέμβρη και η εξέγερση του ’08 δεν τίθεται με όρους επετείου, “μνημόσυνου” ή συμβολισμού, για ένα ακόμα θύμα της κρατικής καταστολής και της αστυνομικής βίας. Για εμάς αποτελεί ένα κόμβο που έχει αφήσει μαχητική παρακαταθήκη και συλλογικές αναπαραστάσεις στη γενιά μας και την καλεί να βγει και πάλι δυναμικά στο προσκήνιο και να ανατρέψει την κανονικότητα των μνημονίων και της ηττοπάθειας, αλλά και τις πολιτικές εκείνες που διαλύουν το παρόν και το μέλλον της, παλεύοντας ενάντια στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία της καταστολής. 9 χρόνια μετά το καθήκον αυτό για τη γενιά μας είναι πιο επιτακτικό από ποτέ. Μιλάμε για μια γενιά που:

9 χρόνια μετά, καλείται να ζήσει με 400 ευρώ                                                                             9 χρόνια μετά, είναι μια γενιά που δεν έχει ζήσει χωρίς μνημόνια                                     9 χρόνια μετά, συνεχίζει να βιώνει την κρατική καταστολή σε κάθε της βήμα         Kαι γι’ αυτό 9 χρόνια μετά είναι απόλυτα αναγκαίο να διεκδικήσουμε μια ζωή στο μπόι των ονείρων μας και των ανθρώπων!                                              

Η κρατική καταστολή στο σήμερα…

Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά ούτε να κάνουμε ιστορική αναδρομή όλης της μεταπολίτευσης ούτε θα μιλήσουμε για όλες τις δολοφονίες του κράτους και της αστυνομίας. Στο σήμερα η καταστολή εντείνεται με τους πιο σκληρούς όρους. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 29/11  μέσα σ’ ένα μόλις 24ωρο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων έδειξε το πραγματικό πρόσωπό της απέναντι σε κινήσεις αντίστασης του λαού ενάντια σε μία σειρά μνημονιακών μέτρων που με εντολές της ΕΕ υλοποιεί. Τα ΜΑΤ προσπάθησαν να καταστείλουν με αναβαθμισμένη βία την απεργιακή κινητοποίηση στα Γιάννενα, την κινητοποίηση των εστιακών στο Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις εστίες με την επίθεση στο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, την κινητοποίηση των συμβασιούχων στο χώρο της υγείας στο Υπουργείο καθώς επίσης το αποκορύφωμα ήταν η επίθεση που εξαπολύθηκε στους αγωνιστές στο Ειρηνοδικείο Αθηνών που προσπάθησαν να μπλοκάρουν την εφαρμογή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Με αυτή τη συγκυρία συμπίπτει ειρωνικά η επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Ταγίπ Ερντογάν, ενός από του πιο αυταρχικούς ηγέτες της Ευρώπης και γνωστού για τις βίαιες κατασταλτικές πρακτικές του. Ακόμα πιο προκλητική φαίνεται αυτή η επίσκεψη, αν αναλογιστούμε σε τι εξαθλιωμένη κατάσταση ζουν οι πρόσφυγες κι ενόψει της απειλής του χειμώνα, εξαιτίας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, στην υπογραφή της οποίας πρωτοστάτησε ο Ερντογάν. Τις 2 εκείνες μέρες (7/8 Δεκέμβρη) η κυκλοφορία στο κέντρο θα αποκλειστεί εντελώς, ενώ θα υπάρχουν αυξημένες δυνάμεις αστυνόμευσης και καταστολής στους δρόμους. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να χρησιμοποιηθεί η διπλωματική επίσκεψη, όπως άλλωστε συνηθίζεται, ως πρόσχημα για ανάλγητη καταστολή των διαδηλώσεων της 6ης Δεκέμβρη. Αξιολογώντας αυτή την κατάσταση οφείλουμε να διατρανώσουμε πως ο κάθε Ερντογάν και οι πολιτικές του είναι ανεπιθύμητες.

 Ταυτόχρονα στο χώρο της εργασίας και της Παιδείας…

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται να προστεθεί και η πανεργατική απεργία της 14ης Δεκέμβρη. Μια απεργία που καλείται σε μια συγκυρία όπου η νεολαία και ο λαός θεωρούν πως έχουν ηττηθεί από τις αντιλαϊκές πολιτικές Κυβέρνησης-ΕΕ. Πολιτικές που φέρουν βάρβαρες αναδιαρθρώσεις στις ζωές μας, με κατεύθυνση την διάλυση κάθε συλλογικού κεκτημένου και την εξαθλίωση του λαού. Μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς ,με τον κατώτατο μισθό να έχει φτάσει στα 400€, απελευθέρωση πλειστηριασμών και έναρξη των ηλεκτρονικών, ανεργία και επισφαλής εργασία, μετανάστευση, είναι οι συνθήκες στις οποίες καλείται να ζήσει ο κάθε νέος και νέα σήμερα και να διαμορφώσει τη ζωή του μέσα σ’ έναν εργασιακό μεσαίωνα. Ούτε ο δικός μας κλάδος έχει μείνει βέβαια στο απυρόβλητο: αποφοιτώντας από τη σχολή, καλούμαστε να κάνουμε πρακτική άσκηση εργαζόμενοι με ευέλικτο ωράριο για ελάχιστα χρήματα. Στη νέα σκληρή πραγματικότητα της αγοράς εργασίας, το επάγγελμα του δικηγόρου βρίσκεται πολύ μακριά από το κύρος και τα χρήματα που πολλοί ονειρεύονται μπαίνοντας στη σχολή. Οι νέοι δικηγόροι εργάζονται ως μισθωτοί σε πολύ επισφαλείς εργασιακές συνθήκες και καταβάλλοντας δυσμενέστατες εισφορές.

Προφανώς ο χώρος της Παιδείας δεν έχει μείνει αλώβητος από αυτές τις πολιτικές. Αντίθετα, η επίθεση στην Παιδεία και η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αποτελούσε ανέκαθεν στόχευση των εκάστοτε κυβερνήσεων και σήμερα αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα και μέσα από ένα συνολικό νόμο που πέρασε στη Βουλή το καλοκαίρι. Ο λόγος φυσικά για το νόμο Γαβρόγλου. Ένας νόμος που έρχεται να βαθύνει την αναδιάρθρωση στο χώρο της εκπαίδευσης και του Πανεπιστημίου και να κάνει κανονικότητα την εντατικοποίηση, την πειθάρχηση, την περαιτέρω μετακύλιση του κόστους σπουδών στις πλάτες μας, την κατάργηση συλλογικών κεκτημένων, όπως το άσυλο των κοινωνικοπολιτικών αγώνων.

Υπ’ αυτό το πρίσμα η αναγκαιότητα να σηκωθούν από την νεολαία αντιστάσεις απέναντι σε όλα αυτά μπαίνει με τους πιο επιτακτικούς όρους. Η νεολαία, το πιο μαχητικό κομμάτι της κοινωνίας, οφείλει στον ίδιο της τον εαυτό να εμποδίσει τη συνέχιση των πολιτικών που διαλύουν τη ζωή της. Οφείλουμε σε εμάς τους ίδιους να χτίσουμε συλλογικά τη ζωή μας όπως εμείς θέλουμε και όχι όπως κάποιοι άλλοι μας επιβάλλουν, στη βάση των συμφερόντων μας και των ονείρων μας. Γι’ αυτό θεωρούμε πως ενόψει της 6ης Δεκέμβρη, της επίσκεψης του Ερντογάν στην Αθήνα αλλά και της πανεργατικής απεργίας στις 14/12, ο Φοιτητικός μας Σύλλογος πρέπει να συγκληθεί, να συζητήσει και να πάρει δυναμική απόφαση γύρω από όλα τα παραπάνω. Καλούμε λοιπόν σε Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής την Τρίτη 5/12. Γιατί τους δικούς μας Δεκέμβρηδες θα τους φτιάξουμε μαζί!

 

 

 

 

 

This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s