«Σου έχει τύχει ποτέ;»

Σου έχει τύχει ποτέ περπατώντας μόνη στο δρόμο να σκέφτεσαι μήπως είναι αργά και μήπως είναι απερίσκεπτο να μην συνοδεύεσαι;Σου έχει τύχει ποτέ να νιώσεις άβολα εξαιτίας μίας αντρικής χειρονομίας ή βλέμματος;Σου έχει τύχει ποτέ οι γονείς σου να σε επιπλήξουν για το ¨προκλητικό¨ σου ντύσιμο;Σου έχει τύχει ποτέ να νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετά θηλυκή για τις προσδοκίες των άλλων;
Αυτές οι ερωτήσεις δεν είναι υποθετικές, αλλά σχεδόν ρητορικές. Αντανακλούν καθημερινές σκέψεις και βιώματα κάθε γυναίκας. Αποτελούν μια πραγματικότητα ακόμη και στις πιο «προοδευτικές» κοινωνίες, όπου η ισότητα των φύλων θεωρείται κατοχυρωμένη και δεδομένη.Η θεσμική αυτή ισότητα πολλές φορές χρησιμοποιείται μάλιστα ως προκάλυμμα για να καταπνίγονται όλες εκείνες οι φωνές που διεκδικούν την ουσιαστική έμφυλη ισότητα.
Το πατριαρχικό μοντέλο ως τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας εμφιλοχωρεί σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας ήδη από τη παιδική ηλικία.Τα κορίτσια πρέπει να παίζουν με κούκλες, ενώ τα αγόρια με στρατιωτάκια.Μπορεί να φαίνεται κάτι αθώο, όμως υποδεικνύει τους καταπιεστικούς, και για τα δυο φύλα, κοινωνικούς ρόλους που αναμένεται να αναλάβουν τα άτομα για να ανταποκριθούν στην ιδέα της θηλυκότητας και της αρρενωπότητας αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες οφείλουν να είναι συνασθηματικές,ευαίσθητες και τρυφερές, ενώ οι άντρες λογικοί,δυναμικοί και συγκρατημένοι.Μετέπειτα όμως οι ίδιες αυτές αξίες με τις οποίες έχουν γαλουχηθεί οι γυναίκες χρησιμοποιούνται για να υποβαθμίσουν τις τελευταίες ως λιγότερο ικανές,ως το ασθενές φύλο. Σε συνέχεια αυτού ό,τι παρεκκλίνει από εκείνες τις στερεοτυπικές συμπεριφορές, που καθορίζονται από το δίπολο της θυληκότητας και αρρενωπότητας, περιθωριοποιείται με αποτέλεσμα η lgbtqi+ κοινότητα να βρίσκεται στο στόχαστρο.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι κοινωνικές επιταγές επιβάλλουν στην γυναίκα άπιαστα πρότυπα ομορφιάς, θέλοντας την αψεγάδιαστη και παράλληλα προετοιμάζοντάς την για να είναι αποτελεσματική στον ρόλο της. Ως τροχοπέδη όμως στη γυναικεία χειραφέτηση τίθεται, εκτός από την πατριαρχία, και ο καπιταλισμός, μέσω της διαφήμισης, της βιομηχανίας της μόδας, των καλλυντικών και κάθε άλλου «αναγκαίου» προιόντος, που υπόσχεται να ικανοποιήσει τις πλασματικές επιθυμίες, κοινωνίας αλλά και των ίδιων των γυναικών, για την τέλεια εμφάνιση. Κι αυτό μέχρι το σημείο της γυναικείας ολοκλήρωσης, τη μητρότητα, που από δικαίωμα μετατρέπεται σε υποχρέωση και αυτοσκοπό. Ταυτόχρονα, στο σημερινό οικονομικό μηχανισμό, η μητρότητα θεωρείται εμπόδιο στην εργασιακή προοπτική μιας γυναίκας, αφού προτεραιότητά της γίνεται η ανατροφή των παιδιών της. Γενικότερα όμως στο χώρο της εργασίας, η θέση της γυναίκας υποτιμάται, με τους μισθούς γυναικών και αντρών να παρουσιάζουν απόκλιση για την προσφορά ίδιων υπηρεσιών.
Η πατριαρχική κουλτούρα θεωρεί το γυναικείο σώμα ως κάτι το αναλώσιμο, που υπάρχει για να εξυπηρετεί τις εκάστοτε αντρικές επιθυμίες, από τη σεξουαλικότητα μέχρι τη μητρότητα. Έτσι καταστρηγείται η γυναικεία αυτοδιάθεση με πάρα πολλούς τρόπους. Από το δικαίωμα στην άμβλωση, που αν δεν ποινικοποιείται, τουλάχιστον στιγματίζει τις γυναίκες κοινωνικά μέχρι την πειθάρχηση και την αντικειμενοποίηση των σωμάτων μας. Οι άντρες ενσωματώνουν μία εξουσιαστική αντίληψη σχετικά με το γυναικείο σώμα, και αυτό δεν είναι βέβαια άσχετο με τα πάμπολλα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων και κακοποιήσεων, που πολλές φορές καταλήγουν θανατηφόρα.
Η 8η Μάρτη, μέρα αφιερωμένη στις γυναίκες, έρχεται να υπενθυμίσει άλλη μία φορά ότι ο αγώνας για την ισότητα και την κατοχύρωση των ελευθεριών μας είναι συνεχές διακύβευμα, όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες διεκδικήσεις του κινήματος, με τις οποίες πρέπει να βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση. Την Ημέρα της Γυναίκας, όπως και κάθε άλλη μέρα, αντιμαχόμαστε κάθε πατριαρχική λογική που καταδυναστεύει τις ζωές μας και μας θέλει μόνιμα ένοχες και υποταγμένες. Συμμετέχουμε δυναμικά στη φεμινιστική πορεία της 8ης Μαρτίου στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 6μμ και απαιτούμε τα αυτονόητα.
Επειδή σε όλες μας έχει τύχει!

 

This entry was posted in κείμενα συγκυρίας, Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s