Μια μέρα για έναν άλλον κόσμο

Το τελευταίο διάστημα ακούγονται στη χώρα μας όλο και πιο έντονα ακροδεξιές φωνές με αφορμή την ανάδευση του Μακεδονικού ζητήματος και την εκτράχυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η συνεχής προβολή αυτών των ζητημάτων από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, με επίκληση στο «εθνικό φρόνημα» των πολιτών, μονοπωλεί το δημόσιο διάλογο με αποτέλεσμα να κανονικοποιούνται φασιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις. Την ώρα που η επίθεση στην κοινωνική πλειονότητα γίνεται δριμύτερη, με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, το νέο σωφρονιστικό κώδικα, και την αποδιάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, να αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα, η ονομασία μιας άλλης χώρας γίνεται το αποκλειστικό επίκεντρο του δημοσίου ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτό τα πιο καταπιεσμένα κομμάτια της κοινωνίας, όπως οι πρόσφυγες, περνάνε στην αφάνεια. Ενώ έχουν ήδη συμπληρωθεί δύο χρόνια από τη σύναψη της Συνθήκης Ε.Ε- Τουρκίας για το προσφυγικό,κι όσο το θέμα αποσιωπάται, τόσο πιο δυσχερείς γίνονται οι συνθήκες για τους ίδιους τους πρόσφυγες. Είναι αδιανόητο πως οι καθημερινοί θάνατοι μεταναστών, είτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, είτε από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα camp, έχουν γίνει ρουτίνα. Ειδικά τους τελευταίους μήνες μάλιστα έχουν πολλαπλασιαστεί οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο, ενώ παραμένει μετέωρο το αίτημα για οικογενειακές επανενώσεις. Παράλληλα με το θεσμικό ρατσισμό της κυβέρνησης (εκκενώσεις καταλήψεων στέγης και εξώθηση των προσφύγων εκτός του αστικού ιστού) έχουν πυκνώσει οι επιθέσεις σε εγχειρήματα αλληλεγγύης από φασιστικές ομάδες με την ανοχή αν όχι αρωγή της αστυνομίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Libertatia στη Θεσσαλονίκη.

Απέναντι στο σκοτάδι, τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό είναι ανάγκη να αντιπροτάξουμε την αλληλεγγύη των λαών και τον κοινό αγώνα προσφύγων και γηγενών. Είναι αναγκαίο για ακόμη μια χρονιά όλοι κι όλες να βγούμε στο δρόμο για να φωνάξουμε πως ένας άλλος κόσμος, ο κόσμος της ισότητας και της διαφορετικότητας είναι εφικτός. Η αλληλεγγύη θα νικήσει! Όλες και όλοι στην αντιρατσιστική διαδήλωση στην Ομόνοια το Σάββατο 17 Μαρτίου στις 3 μ.μ.

This entry was posted in καλέσματα and tagged . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s