Δικαιο(;)σύνη.

Στις 14 Μαρτίου, πρίν από ένα μήνα περίπου, ο ποινικός κρατούμενος Βασίλης Δημάκης ανακοίνωνει ότι θα ξεκινήσει απεργία πείνας λόγω της απόρριψης του αιτήματος του για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού. Το 2016 μέσα από την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων ο Β.Δημάκης περνάει στο Πολιτικό της Νομικής, ενώ μέχρι σήμερα έχει περάσει και τον απαιτούμενο αριθμό μαθημάτων που χρειάζεται για να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις διαλέξεις. Παρόλα αυτά, δεν του έχουν χορηγηθεί οι νόμιμες εκπαιδευτικές άδειες ούτε καν με τον όρο να φοράει «βραχιολάκι», ενώ έχει απορρίφθεί και το αίτημά του για έκτακτες άδειες. Στις 6 Απριλίου, λοιπόν, ο Β.Δ. ξεκινά και απεργία δίψας και βάζοντας ως ανάχωμα το σώμα και τη ζωή του διατρανώνει πως θα υπερασπιστεί με κάθε μέσο το αναφαίρετο δικαίωμά του, το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Μετά από περίπου ένα μήνα απέργιας πείνας και 9 μέρες απεργίας δίψας, στις 14 Απριλίου, με την ζωή του να βρίσκεται σε κίνδυνο ο Β.Δ. αποφασίζει να σταματήσει την απεργία και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο μετά από διαβεβαιώσεις του διευθυντή του Υπ. Δικαιοσύνης και συντονιστή των φυλακών ότι ο πρώτος θα έχει άμεσα πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο. Απέναντι στην υποκριτική «ευαισθησία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την απόσπαση των δεσμεύσεων πέρα από τον αγώνα του Β. Δημάκη συνέδραμε κι η πίεση που ασκήθηκε από το Φοιτητικό Σύλλογο του Πολιτικού, καταδεικνύοντας ότι ο συλλογικός αγώνας έχει νόημα.

Η περίπτωση του Β.Δ. μας υπενθύμισε για μια ακόμη φορά πως η καταστρατήγηση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των κρατουμένων αποτελεί μια κανονικότητα που μάλιστα πρόκειται να ενταθεί με την εφαρμογή του νέου σωφρονιστικού κώδικα. Με τους κρατούμενους και τις κρατούμενες να βρίσκονται εκτός δημόσιας σφαίρας, αόρατοι/-ες για την υπόλοιπη κοινωνία, και δεδομένης της ολοένα και εντεινόμενης αυταρχικοποίησης, η καταπάτηση αυτονόητων δικαιωμάτων, όπως αυτό της εκπαίδευσης, και η καταστολή κάθε διεκδίκησης με τη σκληρή στάση της Δικαιοσύνης και της διοίκησης των φυλακών είναι σήμερα μια πραγματικότητα. Μας υπενθύμισε για μια ακόμη φορά πως τελικά ο σωφρονισμός ως σκοπός της φυλακής, δηλαδή ο μετασχηματισμός της προσωπικότητας των κρατουμένων και η προετοιμασία τους για την επανένταξή του στην κοινωνία, δεν είναι παρά ένα πρόσχημα και μάλλον ενέχει ένα τιμωρητικό και εκδικητικό χαρακτήρα. Πώς άλλωστε η άρνηση σε έναν κρατούμενο στη μόρφωση προάγει την προσωπική του αλλαγή και εξέλιξη; Τέλος, μας υπενθύμισε για μια ακόμη φορά πως η Δικαιοσύνη ούτε τυφλή είναι ούτε αμερόληπτη και δίκαιη, αλλά καταχρώμενη τη θέση και τον ρόλο της ποινικοποιεί και καταστέλλει κάθε κοινωνική αντίσταση δείχνοντας το τιμωρητικό της πρόσωπο. Άλλωστε, η περίπτωση Δημάκη συμπληρώνει το ψηφιδωτό αυταρχικοποίησης της Δικαιοσύνης κι έρχεται σε συνέχεια της άνευ αποδεικτικών στοιχείων καταδίκης Ηριάννας-Περικλή και στην άσκηση αναίρεσης στην αθωωτική απόφαση για τον αγωνιστή Τάσου Θεοφίλου

Σε κάθε περίπτωση το να στερείς από έναν άνθρωπο, που παρά τις δυσκολίες και τον εγκλεισμό του στη φυλακή έχει πετύχει τον στόχο του, το νόμιμα κατοχυρωμένο δικαίωμά του στην εκπαίδευση και μάλιστα χωρίς επαρκή και αναλυτική αιτιολόγηση δεν μπορεί παρά να κριθεί καταδικαστέο. Αιτήματα, όπως αυτό του Β.Δ. στην εκπαίδευση, προβάλλουν δικαιώματα κατοχυρωμένα και αναφαίρετα για όλους και όλες τους/τις κρατούμενους/-ες. Δικαιώματα για τα οποία δεν πρόκειται να πάψουμε να αγωνιζόμαστε δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας σε κρατούμενους, πολιτικούς και μη.

Γιατι η δικαιοσύνη τους δεν δικάζει αλλά εκδικείται και ο σωφρονισμός τους δεν σωφρονίζει αλλά σκοτώνει!

This entry was posted in κείμενα συγκυρίας, Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s