Εκλογές εκτός της σχολής μου; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω…

Κοινό κείμενο με ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ(εαακ) και Αρ.Δι.Ν. Νομικής

Ενώ βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από τις φοιτητικές εκλογές, η «υπεύθυνη δύναμη» της σχολής μας, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η ‘’ανεξάρτητη’’ κατά τα άλλα, νεολαία της Νέας Δημοκρατίας βρίσκει συνεχώς εφευρετικότερους τρόπους να πλήττει το Φοιτητικό Σύλλογο. Συγκεκριμένα, η παραπάνω δύναμη πρότεινε την προηγούμενη βδομάδα εντελώς ξαφνικά να διεξαχθούν οι φοιτητικές εκλογές εκτός του κτιρίου ΝΟΠΕ, σε χώρο που δεν καλύπτεται από το πανεπιστημιακό άσυλο, με πρόφαση την υποτιθέμενη ασφάλεια της διαδικασίας.

Η εμπειρία από άλλες σχολές έχει δείξει ότι με τον όρο «ασφάλεια» η ΔΑΠ εννοεί κτίρια σαν το Ζάππειο, όπου η εκλογική διαδικασία αστυνομεύεται, διακόπτεται και μεταφέρεται αυθαίρετα για να διεξαχθούν άσχετες εκδηλώσεις, υπάρχουν κάμερες παρακολούθησης πάνω από τα παραβάν, και οι φοιτητές ψηφίζουν τρεις και τέσσερις στο ίδιο παραβάν.Από την πλευρά μας αρνούμαστε να υποβαθμίσουμε με τέτοιο τρόπο τα δημοκρατικά εχέγγυα της εκλογικής διαδικασίας, δηλαδή τη μυστικότητα και την ανεξαρτησία της ψήφου. Δε δεχόμαστε να νομιμοποιήσουμε την υπονόμευση των εκλογών από δυνάμεις που στο παρελθόν έχουν φτάσει μέχρι και στο σημείο να νοθεύσουν τις συλλογικές διαδικασίες.

Γιατί, όμως, αποφάσισε η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ ότι οι εκλογές πρέπει φέτος να διεξαχθούν μακριά από τη σχολή  μας;

Αυτό το ερώτημα σύμφωνα με την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η παραδοσιακά «αντιδημοκρατική αριστερά» είναι ανάξια να το απαντήσει, ωστόσο θα κάνουμε μία προσπάθεια να εξηγήσουμε. Κατά τη γνώμη μας, σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε μία πολύ σημαντική διαδρομή στον αδιαμφισβήτητο ρόλο της ΔΑΠ στην δημοκρατική διαδικασία των εκλογών του Φ.Σ. Νομικής. Σημαδεμένα ψηφοδέλτια, παρακολουθήσεις ψηφοφόρων από αντανακλάσεις στους πίνακες, επιμονή στην αλλαγή των σκουπιδιών από τα ψηφοδέλτια προκειμένου να εξακριβωθεί ο αριθμός των ψήφων ήταν μερικά από τα «δημοκρατικά» τρικ που εξόπλιζαν την ΔΑΠ σε κάθε εκλογική διαδικασία. Ασφαλώς μαζί με αυτά υπήρχε και η διαχρονική αξιοποίηση του «δημοκρατικού» σώματος των μπράβων πέριξ του χώρου της Μασσαλίας προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή «προστασία» των φοιτητών. Σε αυτό το σημείο νομίζουμε ότι αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι αυτό το «εθελοντικό σώμα μπράβων» που παρουσιάζεται κάθε χρόνο στη Νομική αισθάνθηκε το 2013 τέτοια ανάγκη να διασφαλίσει δημοκρατικές εκλογές στο χώρο της ΝΟΠΕ ώστε επιτέθηκε σε μέλη των ΕΑΑΚ του Φ.Σ Πολιτικού.

Το έντονο «δημοκρατικό» ήθος αυτής της παράταξης δεν τελειώνει εδώ. Στις εκλογές του 2016 στις οποίες μάλλον(;) αναφέρεται η ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ όσον αφορά επιθέσεις που έχουν λάβει χώρα στο κτήριο της ΝΟΠΕ από αντικινηματικές ομάδες η ΔΑΠ Πολιτικού λόγω συμβάντος στον 1ο όροφο αποφάσισε παίρνοντας το σύνολο των στοιχείων των ψηφισάντων να διακόψει τις εκλογές του συλλόγου του Φ.Σ Πολιτικού ( σημειωτέων αυτές λαμβάνουν χώρα στον 7ο όροφο πράγμα που σημαίνει πως η απειλή ήταν σίγουρα παρούσα (;)).Άραγε η ΔΑΠ Νομικής γιατί δεν αποχώρησε από τις εκλογές του 2016; Μήπως ένοιωθε ασφαλής στο χώρο του ασύλου ή μήπως είχε βέβαιη την 1η θέση στις φοιτητικές εκλογές μετά από μία χρονιά διάσπασης στο εσωτερικό της; Εν τέλει, μήπως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο δίλημμα δημοκρατικές διαδικασίες- εκλογική νίκη θα διαλέγει πάντα το δεύτερο;

Εμείς, απαντάμε με βεβαιότητα στο παραπάνω ερώτημα ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στην πρωτιά στις φοιτητικές εκλογές.

Για εμάς, οι εκλογές δε διεξάγονται ανέκαθεν στο κτίριο της Σχολής μας τυχαία. Είναι μία ακόμη διαδικασία του Φοιτητικού Συλλόγου, που έχει άρρηκτη συνέχεια με την προηγούμενη δράση του στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και για αυτό πρέπει να γίνεται μέσα στον κοινωνικό μας χώρο. Οι εκλογές πρέπει να λαμβάνουν χώρα υπό καθεστώς ασύλου, διότι μόνο έτσι διασφαλίζεται ιστορικά η δημοκρατικότητα της διαδικασίας και αποτρέπονται εξωτερικές παρεμβάσεις.Δεν τίθεται, λοιπόν, καν για μας θέμα συζήτησης για μεταφορά των εκλογών σε χώρο διαφορετικό από τον ζωτικό χώρο των φοιτητών/τριων, τον χώρο στον οποίο οι φοιτητές/τριες συνυπάρχουν καθημερινά.

Τέλος, σε μία συγκυρία που η αποχή από τις εκλογές έχει αγγίξει νέα ύψη, η πρόταση να μεταφερθεί η διαδικασία αλλού συνιστά ξεκάθαρη προσπάθεια σαμποτάζ, αφού καθιστά δυσκολότερη την ενημέρωση και την πρόσβαση των φοιτητών στη διαδικασία, ενώ εκφυλίζει ευθέως τον θεσμό των εκλογών. Αυτό δεν μας προκαλεί βέβαια καμία έκπληξη, γιατί γνωρίζουμε πως στρατηγικός στόχος της ΔΑΠ είναι η εξάλειψη της πολιτικής, και συνεπώς και της δημοκρατίας, από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Παρά τις όποιες απειλές από την πλευρά της ΔΑΠ, για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο πως οι εκλογές γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται πάντα στο χώρο της Σχολής μας!Σε αυτές τις εκλογές, λοιπόν, δεν συγκρούεται απλά η συλλογικότητα με την ατομικότητα αλλά ο χώρος που ζεις, σπουδάζεις, κοινωνικοποιείσαι και αναπνέεις με έναν χώρο με κάμερες, αστυνομία και αποστείρωση από καθετί που σου θυμίζει αυτό που πας να στηρίξεις, το φοιτητικό σου σύλλογο.

Αν εν τέλει είσαι από αυτούς που θα λάβουν το μήνυμα από τη ΔΑΠ για εκλογές στο Ζάππειο ή σε άλλο χώρο εκτός Πανεπιστημίου στις 16 Μάη μην τους κάνεις τη χάρη και τους αγνοήσεις, απάντα τους:εγώ θα ψηφίσω στη σχολή μου.

This entry was posted in καλέσματα, κείμενα συγκυρίας, Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s