Aποτίμηση των φετινών εκλογών:

Την Τετάρτη 16 Μαΐου διεξήχθησαν οι εκλογές του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής, από τα αποτελέσματα των οποίων προκύπτει η κατανομή των εδρών και επομένως η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Παρά τη διασπαστική απόφαση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να πραγματοποιήσει μόνη της «εκλογές» στο Ζάππειο, 404 φοιτητές/φοιτήτριες έδειξαν με τη συμμετοχή τους ότιοι διαδικασίες τουΣυλλόγου έχουν θέση μόνο μέσα στο χώρο της Σχολής.

Πιο συγκεκριμένα τοφετινό εκλογικό αποτέλεσμα ανέδειξε ως πρώτη δύναμη το Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο (ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ[εαακ], ΑΡΕΝ, ΑΡΔΙΝ) με 182 ψήφους, ακολούθησε η ΠΚΣ με 102 ψήφους, ενώ η Αντινομία-ΕΑΑΚ έλαβε 51 ψήφους, η ΑΣΚ 33 και οι Αγωνιστικές Κινήσεις 9 ψήφους.

Φέτος η συνθήκη ήταν ιδιαίτερη, καθώς η ΔΑΠ-ΝΔΦΝ, όπως προαναφέρθηκε, έστησε αντιπαραθετικές κάλπες στην Αίγλη Ζαππείου, επικαλούμενη λόγους ασφάλειας και δημοκρατικότητας της διαδικασίας, ανακηρύσσοντάς τις ως τη «νόμιμη» εκλογική διαδικασία της Νομικής. Το ίδιο έπραξε και στις υπόλοιπες σχολές της ΝΟΠΕ, το Πολιτικό και το Οικονομικό. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι απλό. Πόσο νόμιμη και κυρίως πόσο δημοκρατική μπορεί να είναι μια εκλογική αναμέτρηση χωρίς πολιτικούς αντιπάλους, αφού ο ψηφοφόρος σο Ζάππειο είχε μόνο μια επιλογή, το ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ; Πόσο αξιόπιστο μπορεί να είναι ένα εκλογικό αποτέλεσμα όταν δεν υπάρχει καν Εφορευτική Επιτροπή; Πόσο τυπική και νόμιμη μπορεί να είναι μία εκλογική διαδικασία που γίνεται χωρίς εκλογικό Κανονισμό, ή μαλλον πιο ορθά κατά παράβαση του ισχύοντος και στην οποία ο κατάλογος των εγγεγραμμένων φοιτητών/-τριών δεν φέρει την επίσημη σφραγίδα της Γραμματείας; Η απάντηση είναι μάλλον ξεκάθαρη.

Την ίδια στιγμή, η εκλογική διαδικασία γινόταν κανονικά στο χώρο της ΝΟΠΕ, σύμφωνα με τον εκλογικό Κανονισμό της Σχολής, τους επίσημους καταλόγους της Γραμματείας και την εποπτεία και σφραγίδα της ΚΕΦΕ (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή), ενώ το «κλίμα τρομοκρατίας» που επικαλέστηκε η ΔΑΠ για να στήσει τις κάλπες στο Ζαππείο διαψεύστηκε πανηγυρικά, καθώς η διαδικασία ολοκληρώθηκε απολύτως ομαλά, χωρίς κανένα απρόοπτο.

Θέλοντας να κάνουμε μία ειλικρινή αποτίμηση, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η συμμετοχή παραμένει χαμηλή σε σχέση με το μέγεθος του Συλλόγου. Ωστόσο, θετικά απολογίζεται το γεγονός ότι το φετινό αποτέλεσμα παραμένει στα επίπεδα των περσινών και προπερσινών εκλογών με δεδομένη την αφαίρεση του ποσοστού που καταλάμβαναν οι δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΑΦΚ, που φέτος δεν συμμετείχαν. Παρ’όλο, λοιπόν, που οι διασπαστικές κινήσεις της ΔΑΠ θα μπορούσαν να φέρουν την αποχή σε τρομακτικά επίπεδα, ένας σημαντικός αριθμός φοιτητών/-τριών έδειξε με εμφατικό τρόπο ότι οι διαδικασίες του Συλλόγου έχουν λόγο ύπαρξης μόνο στο χώρο της ΝΟΠΕ και διασφάλισε ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει να υφίσταται και να λειτουργεί κανονικά. Για μας βασικό διακύβευμα για την επόμενη χρονιά θα αποτελέσει η συνολική ενεργοποίηση του Συλλόγου όλη τη χρονιά, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις του Συλλόγου, η οποία τελικά να αποτυπωθεί και στην αύξηση της συμμετοχής στις επόμενες εκλογές.

Σε πείσμα όσων θέλουν τους φοιτητές/-τριες χωρίς φωνή και το Σύλλογο διαλυμένο, εμείς θα διατρανώσουμε ότι η συλλογκή δράση και διεκδίκηση θα είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις!

This entry was posted in ανακοινώσεις, Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s