Οι σχολές δεν είναι ασανσέρ για να μένουν «εκτός λειτουργίας».

αρχείο λήψηςΤις τελευταίες μέρες έχει ενταθεί ο διάλογος γύρω από το πανεπιστημιακό άσυλο με τις διοικήσεις πολλών σχολών (ΑΣΣΟΕ, ΦΛΣ) αλλά και άλλες αντιδραστικές φωνές (κυρίαρχα ΜΜΕ) να πλαισιώνουν την κεντρική πολιτική αφήγηση της Νέας Δημοκρατίας περί «ασύλου ανομίας» το οποίο «πρέπει άμεσα να καταλυθεί». Τον παροξυσμό αυτόν ήρθε να συμπληρώσει ο Γ. Μπαμπινιώτης με τις σχετικές δηλώσεις του ότι μόνη λύση στο υπάρχον «πρόβλημα» («ανομία εντός των πανεπιστημίων, διακίνηση ναρκωτικών, ακραίες μορφές συμπεριφοράς εξωπανεπιστημιακών ατόμων») είναι η «προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μέχρι να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν».

Δεν είναι πρώτη φορά που η κυρίαρχη αφήγηση προσπαθεί να στρέψει την προσοχή των φοιτητών/τριών γύρω από τα προβλήματα του πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τις φωνές αυτές πρόβλημα είναι η συλλογική και πολιτική δράση εντός των σχολών την οποία χαρακτηρίζουν ως «ανομία», ως «συμπεριφορά εξωπανεπιστημιακών ατόμων», πρόβλημα είναι και οι τοξικοεξαρτημένοι οι οποίοι πρέπει απλά να υπάρχουν κάπου που να μην φαίνονται, κάπου που να μη χαλάνε την εικόνα του πανεπιστημίου. Κουβέντα όμως για το εμπόριο ναρκωτικών και για τους ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε μέρα, κουβέντα για τα πραγματικα ζητήματα των πανεπιστημίων που δεν είναι άλλα από την υποχρηματοδότηση, την καταπάτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών, την υποβάθμιση του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου.

Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, γίναμε μάρτυρες πρωτόγνωρων γεγονότων σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα που πατούσαν πάνω στην προαναφερθείσα αφήγηση. Συγκεκριμένα, στη Φιλοσοφική, την ώρα που το ΦΠΨ διασπάται και θίγονται άμεσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, γίνεται λοκ-άουτ μετά από απόφαση της διοίκησης ως αντίδραση στο άνοιγμα του πολιτικού στεκιού του Ρουβίκωνα καλλιεργώντας ένα κλίμα τρόμου και δυσπιστίας ως προς την πολιτική δράση εντός του Πανεπιστημίου και στοχοποιώντας οποιαδήποτε φωνή αμφισβήτησης αναπτύσσεται (να σημειωθεί ότι ο Ρουβίκωνας απέκτησε στέκι στη ΦΛΣ όπως όλες οι συλλογικότητες παίρνουν). Από την άλλη μεριά στην ΑΣΣΟΕ γίνεται, επίσης, λοκ-άουτ λόγω της ύπαρξης τοξικοεξαρτημένων στους χώρους γύρω από το Πανεπιστήμιο, χωρίς καν να γίνεται λόγος για καταστολή του εμπορίου ή για την τύχη αυτών των ανθρώπων προκρίνοντας απλώς μία δήθεν ασφάλεια των φοιτητών/τριων. Την ίδια στιγμή στην Νομική, παρατηρείται παρόμοιο πρόβλημα με τις αντιδραστικές φωνές (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, κείμενο καθηγητών) να κάνουν λόγο για «κακή αισθητική εικόνα» της σχολής αντιμετωπίζοντας στην ουσία σαν αντικείμενα ανθρώπους που υποφέρουν από την τοξικοεξάρτηση και κάνοντας λόγω για απομάκρυνσή τους χωρίς να περιγράφονται οι περαιτέρω συνέπειες. Επομένως, λοιπόν, να μη μας φανεί περίεργο αν στη Νομική συμβεί παρόμοιο λοκ-άουτ με απόφαση της διοίκησης.

Απέναντι σε όλες τις αντιδραστικές φωνές και το αστικό ιδεολόγημα και τους εκπροσώπους του (Μπαμπινιώτης, διοικήσεις πανεπιστημίων κλπ) το οποίο θέλει τις σχολές αποστειρωμένους χώρους και τους φοιτητές/τριες απαθείς και αδρανείς χωρίς να αντιδρούν και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους, εμεις διατρανώνουμε ότι καμια ενέργεια που στοχοποιεί το άσυλο και ποινικοποιεί τους αγώνες και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες δεν θα μείνει αναπάντητη. Ο κάθε κύριος Μπαμπινίωτης πρέπει να ξέρει ότι η δουλειά του καθηγητή δεν είναι να εκφοβίζει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και να τους αποπροσανατολίζει από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Σε πείσμα όσων θέλουν το αντίθετο οι φοιτητές θα συνεχίσουν να έχουν λόγο για τις σπουδές και τη ζωή τους, να δρουν συλλογικά και να πολιτικοποιούνται, διεκδικώντας ότι τους ανήκει. Γιατί το άσυλο εν τέλει είναι υπόθεση μόνο των φοιτητών/τριών και έτσι θα παραμείνει.

This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s