10 χρόνια στη φυλακή λόγω…φτώχειας

46750707_335002857327194_8197895290095665152_nΤην προηγούμενη εβδομάδα τα ΜΜΕ κατακλύστηκαν από την είδηση αναφορικά με την καταδικαστική απόφαση για την καθαρίστρια, που δούλευε για 20 χρόνια σε παιδικό σταθμό του Βόλου. Η γυναίκα αυτή, προερχόμενη από φτωχή οικογένεια με 8 αδέλφια, μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο, αφού τελείωσε την Ε’ Δημοτικού. Με δεδομένο ότι έπρεπε να συντηρήσει τα δύο της παιδιά και τον σύζυγό της με αναπηρία κατά 67%, πλαστογράφησε το απολυτήριο του Δημοτικού (ουσιαστικά για να αναγράφεται ότι απλώς αποφοίτησε από τη ΣΤ’ και όχι την Ε’ Δημοτικού) ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 1996 για προσωπικό καθαρισμού.Αρχικά, καταδικάστηκε πρωτόδικα το 2015 σε 15 χρόνια κάθειρξης για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της απάτης κατά του Δημόσιου, ενώ πρόσφατα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας την καταδίκασε σύμφωνα με τον Νόμο 1608/1950 για κατάχρηση δημοσίου χρήματος σε 10 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Εκτός από αυτό, της αφαιρέθηκαν όλα τα ένσημα για τα οποία έχει εργαστεί και συνεπώς το δικαίωμά της σε συνταξιοδότηση. Το γεγονός, όμως, ότι δεν είχε τα τυπικά προσόντα δε σημαίνει πως η εργασία της δεν ήταν πραγματική και εξαντλητική και δε δικαιούταν το δίκαιο αντάλλαγμα για τους κόπους της. Πέρα από το ότι δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις για την εξάσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος, η γυναίκα αυτή με την εργασία της δεν έθεσε σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή ή κάποιο περιουσιακό αγαθό. Αντίθετα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις γιατρών, μηχανικών και λοιπών «επιστημόνων», οι οποίοι με πλαστά πτυχία εργάζονται ανενόχλητοι και ατιμώρητοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επίσης πρόσφατη υπόθεση της δικαστικής υπαλλήλου στα Χανιά, τον περασμένο Σεπτέμβρη, η οποία ενώ είχε καταθέσει πλαστό πτυχίο Νομικής αθωώθηκε για τις κατηγορίες, επειδή κατά την κρίση του Δικαστηρίου δεν ήταν απαραίτητο το πτυχίο αυτό για την πρόσληψη σε αυτή τη θέση. Και μάλιστα αναγνωρίστηκε ως επιχείρημα ότι «προσέφερε ποιοτική και πραγματική εργασία».
Είναι φανερό , λοιπόν, ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι ούτε «τυφλή» ούτε αμερόληπτη. Οι αποφάσεις της συχνά εξαρτώνται από την κοινωνική τάξη, την εθνικότητα ή ακόμα και τα πολιτικά φρονήματα του κατηγορουμένου. Σε συγκεκριμένες κιόλας περιπτώσεις, όπως αυτή της καθαρίστριας, χρησιμοποιείται τόσο εξαντλητικά –σχεδόν καταχρηστικά –το «γράμμα του νόμου» που καταλήγει σε μία αδικαιολόγητη εκδικητικότητα σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα παραβιάζεται τόσο πολύ, γιατί
Για την ελληνική δικαιοσύνη από ότι φαίνεται κίνδυνο δεν αποτελεί ούτε η διακίνηση ναρκωτικών ούτε το σωματεμπόριο (human trafficking), εφόσον συστηματικά αθωώνει τους ενόχους ως επιφανείς επιχειρηματίες (π.χ. υπόθεση Μαρινάκη, Γιαννακόπουλου). Ούτε βέβαια και οι καθ’ ομολογία εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, που πήραν όλοι αναστολή και κυκλοφορούν προκλητικά ανενόχλητοι δημοσίως. Αλλά κίνδυνο αποτελεί μία σκληρά εργαζόμενη μεσήλικη γυναίκα που μόνο σκοπό είχε να βιοποριστεί και όχι να αισχροκερδήσει και ούτε είχε τα μέσα να προσλάβει τους καλοπληρωμένους δικηγόρους, όπως οι παραπάνω. Όπως μας έχει αποδείξει πολλές φορές, η δικαιοσύνη είναι βαθιά ταξική και προστατεύει πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι όλους τους ανθρώπους αδιακρίτως. Σκοπός της δεν είναι η επικράτηση του δίκαιου και του ορθού, αλλά η διαιώνιση της τάξης των πραγμάτων με όλες τις παθογένειες που αυτή ενέχει.
Εμείς οφείλουμε να στηρίξουμε τις προσπάθειες για τη δικαίωση της καθαρίστριαςˑ στη θέση της άλλωστε θα μπορούσε να βρίσκεται ο καθένας από μας.
Θα στεκόμαστε πάντα δίπλα στους αδικημένους αυτής της κοινωνίας!

Το δίκιο μας δεν υπακούει στους κανόνες σας!

This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s