LAW SCHOOL 4 WHOM?

Πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο Υπουργός Παιδείας Γαβρόγλου ανακοίνωσαν επισήμως την απόφαση μαζί με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών για ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα με τους εισακτέους συνολικά των Νομικών Σχολών να παραμένουν στον ίδιο αριθμό. Ανάλογες εξαγγελίες είχαν γίνει και την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο τώρα έρχονται να υλοποιηθούν εκτός των άλλων και στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αφήγησης της κυβέρνησης και της δήθεν ανάπτυξης με σαφή προεκλογικό τόνο.

Και που είναι το πρόβλημα;
Eίναι τουλάχιστον άξιο απορίας πως είναι δυνατόν να ιδρύεται μια ακόμα σχολή τη στιγμή που οι ήδη υπάρχουσες Νομικές (αλλά και άλλες Σχολές) δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς τις λειτουργικές τους ανάγκες. Υπενθυμίζεται ότι στα χρόνια των μνημονίων τα Πανεπιστήμιά μας μαστίζονται από την ολοένα κι αυξανόμενη υποχρηματοδότηση ,αφού κάθε χρόνο δίνονται όλο και λιγότερα χρήματα συνολικά για την Παιδεία(η χρηματοδότηση έχει φτάσει στο ¼ σε σχέση με μια δεκαετία πριν). Γι αυτό το λόγο άλλωστε αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε κώδικες, πρακτικά και β τόμους συγγραμμάτων. Γι αυτό το λόγο υπάρχουν φοιτητές και φοιτήτριες που δεν έχουν πρόσβαση σε δωμάτια εστιών και σίτιση. Πώς λοιπόν θα χρηματοδοτηθεί η Νέα Νομική; Ήδη ο Νόμος Γαβρόγλου προβλέπει ως «θεραπεία» για την υποχρηματοδότηση την αναζήτηση «ιδίων πόρων» εκ μέρους των Πανεπιστημίων προκειμένου να λειτουργήσουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ειδικά σε μια υπό ίδρυση Σχολή μπορεί ευκολότερα να εισέλθει το ιδιωτικό κεφάλαιο δηλ. εταιρίες, αναλαμβάνοντας να καλύψουν ανάγκες με το αζημίωτο φυσικά. Έτσι είναι πιθανόν να ιδιωτικοποιηθούν εκ της πλαγίου πτυχές του Πανεπιστημίου, ανοίγοντας τον ασκό του αιόλου για το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου και αποκλείοντας τους φοιτητές/τριες των φτωχότερων λαικών στρωμάτων. Άλλωστε στο Πανεπιστήμιο Πατρών ήδη το τμήμα της Αρχιτεκτονικής αντιμετωπίζει την πρόταση του προέδρου του για πληρωμή διδάκτρων λόγω έλλειψης αποθεματικών.

Ταυτόχρονα ένα άλλο σοβαρό ερώτημα τίθεται από το γεγονός ότι για λόγους οικονομικούς συγχωνεύονται ή κλείνουν τμήματα ΤΕΙ ή άλλες Σχολές(κοινωνικής πρόνοιας, καλλιτεχνικού αντικειμένου) ενώ έρχεται να ιδρυθεί μια ακόμα Νομική. Είναι προφανές ότι τα κριτήρια είναι καθαρά προσαρμοσμένα στις επιταγές του χρήματος και της αγοράς και όχι στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Παράλληλα, η ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής από το μηδέν ανοίγει το ζήτημα του προγράμματος σπουδών και της μορφής που αυτό θα πάρει. Το ήδη υπάρχον πρόγραμμα σπουδών αλλά και οι συνθήκες μέσα στο οποίο αυτό λειτουργεί είναι ήδη εντατικοποιημένα σε κάθε σχολή. Μέσα σε ένα κλίμα όπου μαθήματα που ενθαρρύνουν τη κριτική σκέψη των φοιτητών/-τριων, προσφέρονται μόνο ως επιλογής, οι κατευθύνσεις των Διοικήσεων για εντατικοποίηση του προγράμματος σπουδών είναι εμφανείς. Στην περίπτωση της ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής αυτό θα γίνει ακόμη πιο έντονο καθώς το νέο πρόγραμμα σπουδών θα είναι ακόμη πιο εντατικοποιημένο (χαμηλό όριο δήλωσης μαθημάτων, αλυσίδες) και κυρίως άμεσα συνδεδεμένο με την αγορά εργασίαςκαι τα συμφέροντα μεγάλων δικηγορικών γραφείων. Αυτό μεταφράζεται σε μαθήματα απολύτως τεχνοκρατικού χαρακτήρα όπως πχ. η Σύνθεση Εμπορικού Δικαίου και ακόμη μεγαλύτερη περιθωριοποίηση μαθημάτων όπως η Φιλοσοφία Δικαίου αλλά και το Φεμινισμός και Δίκαιο. Οι παραπάνω κατευθύνσεις θα δημιουργήσουν μια Σχολή «αξιοζήλευτη και πρότυπο» κάτι που κατά συνέπεια θα ανοίξει συζητήσεις για αλλαγή προγράμματος σπουδών και στις υπόλοιπες Νομικές Σχολές.

Αξίζει όμως σε κάθε περίπτωση να καταδικάσουμε τον τρόπο με τον οποίο το ζήτημα αυτό έχει ανοίξει από την πλευρά των Διοικήσεων αλλά και από συντηρητικές δυνάμεις μέσα στις σχολές. Η κοινή ανακοίνωση από τις κοσμητείες των Νομικών του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ είχε προβλήματα που κατά τη γνώμη μας δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Παρά την αναφορά στην υποχρηματοδότηση των Σχολών και την υποτυπώδη έκκληση για αύξηση των δημόσιων πόρων στην Παιδεία για πρώτη φορά στα χρονικά, η συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφέρεται στην έλλειψη νομιμότητας στο περιβάλλον των σχολών, κάτι που αποτελεί μία ακόμη πλάγια επίθεση στο άσυλο αλλά και σε εξωστρέφεια και αυτονομία αυτών, στοιχείο που υπονοεί ότι οι εν λόγω Διοικήσεις δεν έχουν πρόβλημα με τη σύνδεση ιδιωτικού κεφαλαίου και σχολών, αρκεί το πρώτο να μη διαμοιραστεί σε 4 αλλά σε 3 Σχολές. Φυσικά η ανακοίνωση δεν παραλείπει να αναφέρει το κύρος των υπαρχουσών Σχολών, κοινό στοιχείο με την ανακοίνωση από τη Διοίκηση της Κομοτηνής αλλά την παράταξη της ΔΑΠ, κάτι που φυσικά καταδικάζουμε ως επίδειξη ελιτισμού τονίζοντας ότι δε χωρά κανένας ανταγωνισμός μεταξύ των φοιτητών/τριών.

Η ίδρυση νέων σχολών δεν μας βρίσκει επί της αρχής αντίθετους καθώς αυτή θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα σε παιδιά από την επαρχία να επιλέξουν μια Σχολή με μικρότερο κόστος διαμονής και μεταφορικών αλλά συγχρόνως θα ενίσχυε την φοιτητική νεολαία και τις εστίες ζωής που αυτή αναπόφευκτα γεννά και σε εκείνες της περιοχές. Με τις παρούσες συνθήκες όμως και για τους λόγους που προαναφέραμε στεκόμαστε απέναντι στα εν λόγω σχέδια που μάλλον εξυπηρετούν την αναίμακτη πειραματική εφαρμογή του συνόλου της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να συζητηθεί με τη νέα χρονιά και σε γενική συνέλευση του ΦΣ. Από τη μεριά μας διεκδικούμε την αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία και τις φοιτητικές ανάγκες στις ήδη υπάρχουσες Νομικές(υποδομές,σίτιση,στέγαση κλπ)

Τον λόγο για το περιεχόμενο και τις συνθήκες των σπουδών μας τον έχουμε εμείς!

This entry was posted in κειμενα συγκυριας and tagged . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s