Στις 10 Απρίλη η σχολή δεν είναι κλειστή! *(ή αλλιώς…δεν θα αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για μας)

Κοινό κείμενο με την ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ και το ΑρΔιΝ

Kάθε χρόνο την άνοιξη διεξάγονται στη Σχολή οι φοιτητικές εκλογές. Πρόκειται για τη μαζικότερη διαδικασία του Συλλόγου κατά την οποία οι φοιτητές/τριες καλούνται να εκφραστούν, δίνοντας στον Φοιτητικό Σύλλογο υπόσταση. Γιατί, όμως, μας ενδιαφέρει εμάς αυτή η διαδικασία; Τι διαφορετικό συμβαίνει εκείνη τη μέρα στη Σχολή;

Είναι γεγονός ότι για την πλειονότητα των φοιτητ(ρι)ών είναι απλά μια μέρα που δε γίνονται μαθήματα και η Σχολή είναι κλειστή. Αναμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια οι φοιτητικές εκλογές έχουν απονομιμοποιηθεί στα μάτια των ίδιων των φοιτητ(ρι)ών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι την τελευταία 8ετία η συμμετοχή των φοιτητ(ρι)ών στις εκλογές έχει μειωθεί κατά 50%.Οι ίδιοι οι άνθρωποι που ζουν κι αλληλεπιδρούν καθημερινά στο Πανεπιστήμιο, με την ολοένα κι αυξανόμενη αποχή τους από τις εκλογές, δείχνουν την αποστροφή τους σε μια ακόμα έκφανση του πολιτικού χαρακτήρα του Πανεπιστημίου.

Γιατί πλέον οι φοιτητές/τριες δε βλέπουν τον εαυτό τους σε μια δημοκρατική εκλογική διαδικασία που αφορά τη Σχολή και τις σπουδές μας;

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι φοιτητικές εκλογές έχουν πάψει να αποτελούν μέσο έκφρασης του φοιτητικού σώματος είναι η στάση των καθεστωτικών δυνάμεων απέναντι στις εκλογές και σε κάθε πολιτική διαδικασία έκφρασης κι οργάνωσης των φοιτητ(ρι)ών στα Πανεπιστήμια. οι φοιτητ(ρι)ες αποθαρρύνονται από την κάθετη λειτουργία των παραδοσιακών παρατάξεων και τη λογική ανάθεσης και αισθάνονται ότι οι εκλογές είναι λευκή επιταγή με την οποία αναθέτεις να σε εκπροσωπεί κάποιος. Αυτό το πλαίσιο δε συνέχει τους φοιτητές, οι οποίοι δε βλέπουν να έχουν χώρο να εκφραστούν.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει καταλυτικά τη στάση των φοιτητ(ρι)ών απέναντι στις φοιτητικές εκλογές και τους ωθεί στην αποχή από αυτές είναι η διάχυτη απογοήτευση και απαισιοδοξία που επικρατεί ως αντίδραση στη λειτουργία του πολιτικού σκηνικού σε κεντρικό επίπεδο και η έλλειψη προοπτικής για τη νεολαία με την ταυτόχρονη εμπέδωση μίας συνθήκης ηττοπάθειας και αδυναμίας εύρεσης διεξόδου, το οποίο αποτελεί και τη μεγαλύτερη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα. Σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί  η κυρίαρχη αφήγηση ότι  «τα πράγματα είναι έτσι και αυτό δεν αλλάζει» και επομένως «τι ασχολείσαι;», καθιστώντας την απολιτικοποίηση βασικό χαρακτηριστικό στο χώρο του Πανεπιστημίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση μιάς λογικής του «μόνος μου θα τα καταφέρω», του ατομικού δρόμου, που εκδηλώνεται με ένα τρόπο και με την απαξίωση των φοιτητικών εκλογών.

Ποιος είναι ο ρόλος της «υπεύθυνης» δύναμης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ;

Πέρυσι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΝΟΠΕ, προέβη συντονισμένα στους Φοιτητικούς Συλλόγους της Νομικής, του Πολιτικού και του Οικονομικού σε αντιπαραθετικές εκλογές στο Ζάππειο, πειραματιζόμενη τη διάλυση των συλλόγων. Επίφαση αυτής της πολιτικής της επιλογής, ήταν η διεξαγωγή των Φοιτητικών Εκλογών εκτός χώρου ασύλου στο όνομα της «Δημοκρατίας και της ασφάλειας». Το Ζάππειο, ένας χώρος περιτριγυρισμένος από αστυνομικές δυνάμεις, με ιδιωτική φρουρά και με κάμερες εντός των χώρων ψηφοφορίας είναι μάλλον η οραματιζόμενη «ασφάλεια», ενώ οι «εκλογές» με τη συμμετοχή μιας μόνο πολιτικής δύναμης, με ένα δηλαδή μόνο ψηφοδέλτιο για να «διαλέξει» ο φοιτητής (!), χωρίς εκλογικό Κανονισμό και χωρίς προφανώς καμιά Εφορευτική Επιτροπή να εποπτεύει τη διαδικασία, με τις εκλογές να συντελούνται κανονικά και νόμιμα με τη συμμετοχή όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων εντός της σχολής μας την ίδια ώρα, είναι μάλλον η οραματιζόμενη «δημοκρατία». Ο στόχος ήταν και είναι σαφής∙ να καλλιεργεί ένα κλίμα τρομοκρατίας, για να νομιμοποιήσει το φόβο στα μάτια των φοιτητών/τριών απομακρύνοντας τους από τις διαδικασίες του Συλλόγου και το ίδιο το άσυλο και για να εξυπηρετήσει προφανώς την αποπροσανατολιστική ρητορεία του κομματικού της φορέα περί «ασύλου ανομίας». Αυτή τη δημοκρατία επικαλείται η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια και με αυτές τις μεθοδεύσεις την υλοποιεί. Εξάλλου, ο κομματικός της φορέας επικαλείται το «άσυλο ανομίας», αδιαφορώντας για την καταπάτηση του από τις δυνάμεις καταστολής και την βία που έχουν υποστεί φοιτητές κατά το παρελθόν (από τις εποχές του βουλευτή της ΝΔ Φορτσάκη, όταν ήταν Πρύτανης ΕΚΠΑ). Η αδιαφορία της ΔΑΠ για τις συλλογικές διαδικασίες επιβεβαιώνονται και από την απουσία της και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, από τις συλλογικές διαδικασίες, όπως οι Γενικές Συνελεύσεις μας και οι κινητοποιήσεις του ΦΣ, που αφορούσαν ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητ(ρι)ές, όπως τα ζητήματα της εξεταστικής, το κόστος για κώδικες και πρακτικά, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά ή τα ζητήματα της επαγγελματικής μας προοπτικής (αλλαγές που προτείνει ο ΔΣΑ για αύξηση της δυσκολίας των εξετάσεων της άδειας και για εισαγωγή υποχρεωτικών σεμιναρίων κατά την άσκηση ως προϋπόθεση για την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος). Η δύναμη αυτή, άλλωστε, προάγει τον ατομικό δρόμο, την ανάθεση, τον ανταγωνισμό και ενέχει ιδιοκτησιακές λογικές για τους Συλλόγους, καθώς για διάφορα ζητήματα επιλέγει παραδοσιακά να καταθέτει ως δύναμη στην γραμματεία αιτήματα. Επιλέγει, δηλαδή, ένα απρόσφορο μέσο για την ικανοποίηση του αιτήματος, προσπαθώνας να «πουλήσει» ότι ενδιαφέρθηκε, αντί να συμπράξει σε αποφάσεις των οργάνων του Συλλόγου, που έχουν πράγματι αποφασιστικό χρακτήρα, ή σε κινητοποιήσεις των φοιτητ(ρι)ών που μπορούν να επιφέρουν πράγματι τη λύση του ζητήματος.

Τι πραγματικά είναι οι φοιτητικές εκλογές;

Δεν είναι μια εθιμοτυπική και κενή διαδικασία. Αντιθέτως αποτυπώνουν ένα συσχετισμό δυνάμεων στα Πανεπιστήμια, αλλά δίνουν και μια συνολικότερη εικόνα για την πολιτική τάση στη νεολαία. Μέσω του απολέσματος εξάγεται δια του εκάστοτε εκλογικού μέτρου ο αριθμός των εδρών που οι συμμετέχουσες δυνάμεις λαμβάνουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκεκριμένα στη Νομική έχει 9 έδρες και το οποίο λαμβάνει αποφάσεις για ζητήματα που προκύπτουν και αφορούν το ΦΣ, ενώ είναι το αρμόδιο όργανο για τη σύγκληση των Γενικών Συνελεύσεων. Με λίγα λόγια οι φοιτητικές εκλογές είναι μια διαδικασία που συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη των φοιτητικών συλλόγων. Όσο οι φοιτητές απέχουν από τις συλλογικές διαδικασίες, τόσο χειροτερεύει η ίδια η θέση μας, η δυνατότητα μας να υπερασπιστούμε τα άμεσα και βασικά συμφέροντά μας. Είναι αναγκαίος όρος για να μπορέσουν να υπάρξουν αντιστάσεις, να διατηρηθούν εκείνες οι διαδικασίες που μας επιτρέπουν να αποφασίζουμε και να διεκδικούμε συλλογικά.

Οι εκλογές αποτελούν μία δημοκρατική διαδικασία, ένα κεκτημένο στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, ως έκφραση του πολιτικού του χαρακτήρα. Το Πανεπιστήμιο, άλλωστε, δεν είναι απλώς ένας χώρος μαθημάτων, πολύ περισσότερο αποτελεί έναν χώρο κοινωνικοποίησης, πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης, ένα σημείο τομή στη ζωή του ανθρώπου, καθώς διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητά του. Για χρόνια τα Πανεπιστήμια αποτελούσαν ζωντανές εστίες αμφισβήτησης και αγώνα, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, καθώς και τη συλλογική δράση. Αυτή την πτυχή του Πανεπιστημίου καλούμαστε να διαφυλάξουμε σε μια εποχή που απειλείται περισσότερο από ποτέ.

Απέναντι στην αποπολιτικοποίηση και την αδράνεια εμείς αναγνωρίζουμε ότι οι φοιτητικές εκλογές έχει νόημα να υπάρχουν. Αποτελούν μια ακόμα πολιτική μάχη (όχι αυτοσκοπό) από την οποία κανένας/καμία φοιτητής/τρια δεν πρέπει να απέχει αφήνοντας άλλους να αποφασίζουν για αυτόν/ή. Για μας όμως η μάχη αυτή  δεν είναι μάχη μηχανισμών, αλλά θα πρέπει να είναι πραγματική έκφραση του φοιτητικού σώματος, με πολιτικά κριτήρια και χαρακτηριστικά, μακριά από πελατειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Και για να κλείνουμε οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν το επιστέγασμα μιας πολιτικής διαδικασίας που συντελείται ολόκληρη τη χρονιά, καθώς βασικό διακύβευμα παραμένει πάντα η ενεργοποίηση του Συλλόγου και η συλλογική διεκδίκηση. Δεν διεξάγονται, λοιπόν, με όρους ανάθεσης σε κάποιον, ώστε να εκπροσωπεί τις φοιτητικές διεκδικήσεις, αλλά με όρους συμμετοχής και επιλογής ανάμεσα σε διαφορετικές λογικές και πολιτικές πρακτικές στο Πανεπιστήμιο. Επομένως το ερώτημα που τίθεται είναι διπλό: Στις εκλογές  θα απέχουμε αφήνοντας άλλους να αποφασίζουν για μας (και τη ΔΑΠ να απονεκρώνει συνεχώς το Σύλλογο) ή θα εκφραστούμε;

Η απάντηση για μας είναι σαφής. Θα εκφραστούμε και μάλιστα όχι με όρους ανάθεσης, αλλά με όρους συμμετοχικότητας και συλλογικής διεκδίκησης. Κόντρα σε όσους θέλουν το Πανεπιστήμιο έναν χώρο αποστειρωμένο χωρίς καμία αντίσταση εντός του, εμείς διατρανώνουμε ότι ο Φοιτητικός Σύλλογος θα συνεχίσει να έχει φωνή. Για το λόγο αυτό εμείς από την πλευρά μας ως ΡΑΠαΝ -ΣΑΦΝ [εαακ] επιλέγουμε να έχουμε μια κοινή συμπόρευση όλη τη χρονιά με τις δυνάμεις της Αρ.Εν. Νομικής και του Αρ.Δι.Ν. Νομικής, η οποία να απολήγει και σε ένα ενωτικό κατέβασμα αριστερών δυνάμεων με τη συμμετοχή ανένταχτου κόσμου, ώστε να καταγραφεί ένα όσο το δυνατόν μαζικότερο ρεύμα αμφισβήτησης εντός της σχολής. Σε αυτές τις εκλογές, λοιπόν, συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μια ο κόσμος της αδιαφορίας, της απαξίωσης του ασύλου, του ατομισμού, της ιδιωτικής παιδείας και από την άλλη ο κόσμος του συλλογικού δρόμου, της αντίστασης και της πολιτικής έκφρασης και της νοηματοδότησης του ασύλου, ως βασικού αγαθού του Φοιτητικού Συλλόγου. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, ως ζωντανού κοινωνικά και πολιτικά χώρου με συλλογικές διαδικασίες. Γιατί ενώ πολλοί θεωρούν τη νέα γενιά αδύναμη να αντισταθεί, εμείς πρέπει να δείξουμε ότι θα αποκτήσει φωνή και θα δίνει το παρόν σε κάθε μάχη που αφορά τις σπουδές και τη ζωή της!

ΣΤΙΣ 10 ΑΠΡΙΛΗ ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ-ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ-ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

ΑΡΊΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΑΑΚ-Αρ.Εν.-Αρ.Δι.Ν!

This entry was posted in καλέσματα, κείμενα συγκυρίας and tagged , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s