Μέσα στις καταλήψεις η αλληλεγγύη όχι η μαφία!

Την προηγούμενη εβδομάδα δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ με το πρόσχημα ότι θέλουν να πατάξουν τη μαφία και το ναρκεμπόριο στην περιοχή, εισέβαλαν με μαζικές εφόδους αιφνιδίως σε προσφυγικές και μεταναστευτικές καταλήψεις προχωρώντας σε περισσότερες από 100 προσαγωγές και 3 συλλήψεις. Οι εικόνες που ακολούθησαν ήταν το πλήθος του στεγασμένου κόσμου, ανάμεσα στον οποίο παιδιά και ηλικιωμένες/ους , να είναι για άλλη μια φορά κατατρεγμένες/οι με τα πράγματα τους στοιβαγμένα έξω στη βροχή και τις κατασταλτικές δυνάμεις να τους αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες.

Η μαζική και αιφνίδια αυτή επίθεση παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ ως μια αναγκαία λύση παρέμβασης στην κατάσταση βίας και ανομίας που επικρατεί στα Εξάρχεια, συνεχίζοντας ένα αφήγημα που ήδη πλάθουν εδώ και καιρό με σκοπό την ανάπλαση της περιοχής και τη δημιουργία ενός ακόμη επιχειρηματικού πυρήνα στο κέντρο της Αθήνας. Η επίθεση αυτή δεν αποτελεί ένα μεμονωμένοπεριστατικόαλλάεντάσσεται σε μια γενικότερη επίθεση στις προσφυγικές καταλήψεις και συνοψίζεται σε ένα πλήθος κατηγοριών περί πορνείας , trafficking, και ναρκεμπορίου. Σε πρόσφατομάλισταρεπορτάζ του ΣΚΑΪ διαβάσαμε τα εξής: «Τα δύο κτήρια τελούσαν υπό κατάληψη από αλλοδαπούς, και μέσα από αυτά φαίνεται ότι διακινούνταν ανεξέλεγκτα ναρκωτικές ουσίες στην περιοχή. Στα συγκεκριμένα κτήρια έως στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ποσότητες ναρκωτικών, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται.» Κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να καταλάβει ως εκ τούτου ότι οι κατασταλτικέςδυνάμειςενήργησανχωρίςβάσιμεςυποψίεςκαθώςόπως φάνηκε δεν υπάρχεικανέναςσυνδετικόςκρίκοςαναμεσά σε αυτές και τη μαφία της περιοχής.Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν γνώση των πραγματικών ιθυνόντων που κερδίζουν εκατομμύρια από την διακίνηση ναρκωτικών τόσο στην περιοχή των Εξαρχείων όσο και έξω από την ΑΣΣΟΕ, τη Νομική και άλλες σχολές του κέντρου. Αντ΄αυτού γυρίζουν την πλάτη στους πραγματικούς ενόχους ψάχνοντας εξιλαστήρια θύματα για τις προθέσεις τους. Ο στόχος τη Κυβέρνησης και της αστυνομίας ήταν μια επίδειξηπυγμής που σκοπόέχει την ταύτιση των «ξένων» με την εγκληματικότητα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο στη φασιστική βία. Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί το επόμενοδιάστημα καθώς βλέπουμε ότι και κεντρικοπολιτικά οι δυνάμεις που την στηρίζουν όπως αυτή της ΝΔ, θα επιδιώξουν την πλήρη στροφή της εικόνας των Εξαρχείων σε ένα εμπορικό κέντρο που θα εξυπηρετεί καταστηματάρχες και επαγγελματίες και δε θα χωράει καμία δομή αλληλεγγύης.

Δομή και αντιπαράδειγμα αλληλεγγύης αποτελούν οι μεταναστευτικές και προσφυγικές καταλήψεις, καθώς καλύπτουν την βασική ανάγκη και δικαίωμα στέγασης όλων των μεταναστών/τριων και προσφύγων που η κυβέρνηση εδώ και χρόνια στοχευμένα αγνοεί να καλύψει. Όλες/οι έχουμε γνώση σχετικά με τους χώρους κράτησης «hotspots»όπου πρόσφυγες ζουν καθημερινά με μηδενικές παροχές, σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και χωρίς την κάλυψη των στοιχειωδών βιοτικών αναγκών. Την ανάγκη αυτή για αξιοπρεπή στέγαση και διαβίωση ικανοποιούν οι καταλήψεις. Καμία κρατική δομή και κανένα κρατικό εγχείρημα δεν έχει κατορθώσει την αυτονόητη ειρηνική συμβίωση προσφύγων με τους ντόπιους μέσα στα πλαίσια του αστικού ιστού, ενώ οι καταλήψεις που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης προσφέρουν το κατάλληλο βήμα για αλληλεπίδραση μεταξύ των ομάδων αυτών με τους ντόπιους. Ως αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα λειτουργούν με συνελεύσεις, τον πιο αμεσοδημοκρατικό τρόπο διαχείρισης των αναγκών τους. Τα μέλη της κάθε κοινότητας αποφασίζουν συλλογικά και οριζοντίως, δηλαδή επί ίσοις όροις, παίρνοντας για πρώτη φορά τον έλεγχο για τις ζωές τους, από τότε που ξέσπασε η προσφυγική κρίση, μέσα σε ένα κράτος το οποίο τους επιβάλλει πως να ζήσουν. Παράλληλα οι ιδιοι/ες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/τριες παίρνουν πρωτοβουλίες και διοργανώνουν πολιτιστικά δρώμενα, ενώ χαρακτηριστική είναι η έντονη πολιτικοποίηση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δημιουργία εντός των καταλήψεων αντισεξιστικών ή αντιφασιστικών ομάδων. Αυτό αποτελεί την επιτομή της συνειδητοποίησης ότι ντόπιοι και πρόσφυγες καταπιέζονται από το ίδιο σαθρό σύστημα και ότι μόνο μέσω της αλληλεγγύης το κίνημα δύναται να αναζωπυρωθεί και να πετύχουμε μικρές και μεγάλες υλικές νίκες.

Κόντρα στην παραπληροφόρηση και την τρομοκρατία των ΜΜΕ, κόντρα στις επιθέσεις της αστυνομίας, κόντρα σε κάθε ρατσιστικό και φασιστικό φρόνημα, εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τέτοιου είδους εγχειρήματα. Η αυτοδιαχείριση και ο αμεσοδημοκρατικός τρόπος οργάνωσης αποτελούν την πιο υγιή και δίκαιη μέθοδο με την οποία λειτουργούν οι καταλήψεις. Παρ ’όλα αυτά το αίτημα παραμένει πάντοτε το ίδιο. Το κράτος οφείλει να αναλαμβάνει και να δημιουργεί τέτοιες δομές σε παραχωρημένα δημόσια κτήρια με την κατάλληλη κρατική χρηματοδότηση που θα λειτουργούν με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και θα εντάσσουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ομάδες εντός του αστικού ιστού. Το παραπάνω αποτελεί αναγκαία επιταγή, καθώς είναι αδύνατο να συνεχίσουν να υφίστανται μόνο από την αυτοχρηματοδότηση. Επιπλέον, ασφαλώς και δεν αγνοούμε το γεγονός ότι τα Εξάρχεια είναι μέρος όπου ανθίζει το ναρκεμπόριο και η μαφία . Η αστυνομία όμως γνωρίζει ότι η πραγματική μαφία δεν κρύβεται πίσω από τις καταλήψεις και οφείλουμε όλοι/ες μας να το αντιληφθούμε και να σταματήσουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις και αντιλήψεις εναντίον των προσφύγων αλλά και κυριότερα να ξαναπάρουμε την περιοχή των Εξαρχείων πίσω στα χέρια μας με πρόταγμα την αλληλεγγύη και την άμεση συμβίωση με πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες.

Καλούμε λοιπόν στην πορεία ενάντια στις εξώσεις προσφύγων και το δικαίωμα στη στέγαση στις 16/4 και ώρα 18:00 στην πλατεία Βικτώριας!

This entry was posted in καλέσματα, κείμενα συγκυρίας and tagged , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s