ΜΟΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΑΣ ΟΝΕΙΡΑ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Σ(Π)ΙΤΙ ΠΛΑΖΑ!

 

60099578_2008254766136020_2395264198251642880_n

Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει έρθει αντιμέτωπη με μεγάλα κύματα προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών. Με κύματα ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, τα σπίτια και τις οικογένειες τους με στόχο την επιβίωση τους λόγω των αιματηρών ιμπεριαλιστικών πολέμων στη Μέση Ανατολή. Ανθρώπων που έχουν διασχίσει στεριές και θάλασσες, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους σε μια αναζήτηση για καλύτερους όρους ζωής. Σε περίπτωση λοιπόν που καταφέρουν να ολοκληρώσουν αυτό το ταξίδι, έχοντας πέσει θύματα εκμετάλλευσης πολλές φορές, έρχονται αντιμέτωπες/οι με την Ευρώπη-φρούριο που τους/τις υποδέχεται είτε με κλειστά σύνορα, είτε με κέντρα κράτησης προσφύγων, μια Ευρώπη που έχει προχωρήσει ακόμη και στην ποινικοποίηση της διάσωσης των προσφύγων, στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης.

Στην ελληνική πραγματικότητα αυτήν την περίοδο τα πράγματα έχουν ως εξής. Κέντρα κράτησης όπως η Μόρια εξακολουθούν να «στεγάζουν» ανθρώπους υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με πολλά περιστατικά βίας εκ μέρους των αστυνομικών απέναντι σε πρόσφυγες, με ανθρώπους να προβαίνουν ακόμη και στην αυτοκτονία Η ελληνική κοινωνία παραμένει ακόμα διχασμένη ανάμεσα σε αυτούς που κείνται εχθρικά απέναντι στους ανθρώπους αυτούς και σε αυτούς που έχουν αποφασίσει να τους βοηθήσουν. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε λίγους μήνες πριν τις εκλογές να προβεί σε εκκενώσεις καταλήψεων προσφύγων, χρησιμοποιώντας τα ΜΑΤ και να στερήσει από τους ανθρώπους αυτούς τη στέγαση τους, πετώντας τους στο δρόμο.

Απέναντι σε όλη αυτή τη δυστοπική κατάσταση, ας φανταστούμε ένα χώρο στον οποίο συνυπάρχουν αρμονικά διαφορετικά άτομα, με διαφορετικές εμπειρίες, από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική κουλτούρα, ήθη, έθιμα και πολιτισμό. Αυτό που τους/ τις ενώνει είναι η αλληλεγγύη και αποτελούν την απόδειξη ότι κανένα έθνος δε χωρίζει τους ανθρώπους. Ο χώρος αυτός όμως δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Eίναι ένας χώρος για όλους και όλες που ανθίζει στο κέντρο της Αθήνας. Και αυτό δεν είναι άλλο από το χώρο στέγασης προσφύγων City Plaza.

Η αρχή έγινε πριν 3 χρόνια, όταν αλληλέγγυοι και πολιτικές συλλογικότητες κατέλαβαν το κτήριο του City Plaza και από ένα νεκρό κτήριο το μετέτρεψαν σε ένα σπίτι. Έναν μόλις μήνα μετά το κλείσιμο των συνόρων και την εφαρμογή της Ευρωτουρκικής συμφωνίας κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν πως θα δημιουργήσουν ένα αντιπαράδειγμα στα κρατικά Hot-spots. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων το City Plaza έχει φιλοξενήσει πάνω από 2500 άτομα ενώ έχει πρωτοστατήσει σε μια σειρά αντιπολεμικών και αντιφασιστικών αγώνων σε μια περίοδο ανόδου της ακροδεξιάς. Ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες πορεύονται μαζί και σιγά σίγα κάνουν ένα νέο ξεκίνημα από κοινού. Όμως, όπως και κάθε σπίτι έτσι και αυτό έχει τους δικούς του κανόνες: Αλληλεγγύη, Αντιρατσισμός, Αυτοοργάνωση, Αντισεξισμός, Συντροφικότητα.

Ωστόσο όπως σε κάθε τι που αντιστέκεται στο κυρίαρχο, σε κάθε αντιπαράδειγμα απέναντι σε κρατικές πολιτικές έχουν υπάρξει όλα αυτά τα χρόνια αντιδράσεις, με πιο πρόσφατη την εισβολή της κ. Παπαχελά (μέλος της Α.Ε. στην οποία ανήκει το κτήριο), η οποία προσπαθεί να αποδείξει μαζί με τα πρόθυμα καθεστωτικά κανάλια(Σκαι,Star,Open) πως η κατάληψη του City Plaza αποτελεί ένα χώρο παραβατικότητας και ανομίας (ισχυρισμοί για διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο λευκής σαρκός κλπ). Πρόκειται για μια παράσταση μίσους, συκοφαντίας και ψέματος.

Η αλήθεια είναι πως διαπράττουμε ένα έγκλημα, το έγκλημα της αλληλεγγύης. Απέναντι σε όσους μας θέλουν πειθήνιους/ες, απλούς θεατές στην καταστροφή ανθρώπινων ζωών, εμείς στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Το πιο όμορφο ‘’ξενοδοχείο’’ της Ευρώπης αποτελεί ένα εγχείρημα που φανερώνει με τον πιο ηχηρό τρόπο πως οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας.

Φέτος λοιπόν γιορτάζουμε τα τρίτα γενέθλια μας. Το Σάββατο στις 18 Μαΐου, από τις 7 το απόγευμα στο πεδίο του Άρεως σας περιμένουμε με μουσικές και φαγητά από όλον τον κόσμο να γιορτάσουμε τα τρία χρόνια αντίστασης, αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης.  ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ, ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s