Run, δικηγόρε, run!

received_2155684024730914Διανύουμε μια περίοδο, όπου η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και ο εκμηδενισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων, αποτελούν δυστυχώς κάτι παραπάνω από γεγονός. Με την κυβέρνηση να ευθυγραμμίζεται πλήρως με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο, όπως αυτό σχηματοποιείται και προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και να δημιουργεί μια κατάσταση «ελεύθερης αγοράς», θεσμοθετείται η εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται βαθμιαία τα επαγγελματικά δικαιώματα σε όλους τους τομείς, είτε με τον νέο νόμο Γαβρόγλου για την παιδεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξισώσεις των πτυχίων αλλά και τα δικαιώματα των αναπληρωτών καθηγητών είτε σε προηγούμενα χρόνια με την επιβολή των κλάσεων των μηχανικών ή και με τη διάσπαση πτυχίων στις καθηγητικές σχολές. Εξαίρεση σε όλο αυτό δε θα μπορούσε να αποτελέσει ο δικηγορικός κλάδος.

Η ήδη προβληματική υποχρεωτική 18μηνη άσκηση μέλλει να επιδεινωθεί με τις προτεινόμενες από τον ΔΣΑ (Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών) 80 ώρες σεμιναρίων, οι οποίες θα αποτελούν προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις του οικείου Συλλόγου. Η θέσπιση μιας τέτοιας προϋπόθεσης θα ήταν εξοντωτική για τους/τις νέους και νέες ασκούμενους/-ες ,που ήδη εργάζονται πάρα πολλές ώρες (συνήθως 10ωρο ή και περισσότερο) σε κακές συνθήκες είτε με πολύ χαμηλούς μισθούς (από 200 μέχρι 400 ευρώ) είτε και καθόλου (ιδιαίτερα στην επαρχία). Η άσκηση αποτελεί ένα ιδιότυπο καθεστώς, πολύ εχθρικό μισθολογικά και εργασιακά προς τον/την απόφοιτο/-η, καθώς ούτε είναι ελεύθερος επαγγελματίας με δικαίωμα υπογραφής και δυνατότητα αυτόνομης άσκησης του επαγγέλματος  ούτε όμως και μισθωτός/-ή με εξασφαλισμένο κατώτατο μισθό, δικαίωμα αποζημίωσης και κοινωνικής ασφάλισης. Η δυνατότητα άσκησης ή όχι του επαγγέλματος κρίνεται στο τέλος της άσκησης με την υποβολή των «υποψηφίων» στις εξετάσεις του Συλλόγου, οι οποίες παρότι τα προηγούμενα χρόνια αντιμετωπίζονταν ως κάτι το διαδικαστικό, πλέον έχουν αναβαθμιστεί και δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Βερβεσού, προέδρου του ΔΣΑ, ότι επιδίωξη αποτελεί η αύξηση των αποτυχόντων στο 50%.

Μάλιστα το ζήτημα των υποχρεωτικών σεμιναρίων συζητήθηκε στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων, όπου η πλειοψηφία του σώματος τάχθηκε υπέρ της επιβολής τους, χωρίς να διασαφηνίζεται πώς θα παρέχονται αυτά (επί πληρωμή ή όχι) και από ποιους (από τους Συλλόγους ή από ιδιωτικούς φορείς). Αυτό συνδέεται με μια γενικότερη τοποθέτηση του Συνεδρίου για την υποχρέωση των δικηγόρων σε διαρκή επανακατάρτιση (βαπτισμένο ως «διά βίου μάθηση»). Έτσι οξύνεται η λογική εξειδίκευσης-αποειδίκευσης-επανειδίκευσης, που αφήνουν τους/τις εργαζομένους/-ες χωρίς πλήρη εποπτεία του αντικειμένου και χωρίς ουσιαστική γνώση για τις ανάγκες των ίδιων των αποφοίτων και της κοινωνίας, αλλά αποκλειστικά της αγοράς εργασίας. Ακόμη και το ζήτημα του κατώτατου μισθού των ασκουμένων, αν και τέθηκε στο Συνέδριο, δεν πάρθηκε κάποια οριστική απόφαση που να οδηγεί σε θεσμοθέτησή του.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια κατάσταση όπου η ένταξη στο δικηγορικό επάγγελμα ανάγεται σε «αγώνα δρόμου», εντείνοντας τον κοινωνικό ανταγωνισμό και τον ατομικό δρόμο. Οι εργαζόμενοι/-ες εντατικοποιούνται δουλεύοντας σε τελείως ελαστικές συνθήκες και συμμετέχοντας σε ένα διαρκές «κυνήγι προσόντων», που καταλήγει να τους εξαντλεί και να εξασφαλίζει απλώς τα ελάχιστα για την επιβίωση. Σε μια διετία, όπου ο/η απόφοιτος/-η θα κληθεί να υπερπηδήσει μια σειρά εμποδίων και φίλτρων, κάνοντας μεταπτυχιακά με δίδακτρα, σεμινάρια πιθανότατα επί πληρωμή αλλά και εργαζόμενος/-η με εξαντλητικά ωράρια και με χαμηλές απολαβές, είναι σαφές ότι η «επιβίωση» θα είναι του ταξικά ισχυρότερου, με την ταξική ψαλίδα στο επάγγελμα να εντείνεται.

Ενάντια σε αυτούς που θέλουν επιβίωση και όχι ζωή, σε αυτούς που θέλουν «κενά» πτυχία χωρίς αξία, εμείς θα παλέψουμε για επαγγελματικά δικαιώματα και εργασία με αξιοπρέπεια για όλους και όλες!

This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s