Τα σχολεία που πήγα, από τα κάτω φτιαγμένα, οριζόντια με μένα, κι είμαστε όλοι μαζί

Πρώτη μέρα στη σχολή. Άγχος και ανυπομονησία, όλα τρέχουν γρήγορα. Γύρω σου παντού αφίσες, άγνωστα πρόσωπα, παντού ερωτηματικά. Σίγουρα έχεις έρθει προϊδεασμένος/-η και σκέφτεσαι το πως θα αποφύγεις παρατάξεις, άτομα που προσπαθούν να σε μυήσουν και σε βλέπουν ως έναν ακόμη αριθμό στο σύνολο των ψήφων τους. Κάνε μια παύση, κοίτα γύρω και αφουγκράσου.harry potter image Σε αντίθεση με άλλα πανεπιστήμια ιδρύματα της Δύσης, βρίσκεσαι σε ένα χώρο που η πολιτικοποίηση και η κοινωνικοποίηση ακμάζουν και αποτελούν καθημερινότητα για το φοιτητή και τη φοιτήτρια δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους και όλες να διαμορφώσουν άποψη για τα πάντα γύρω τους και να την εκφράσουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Εμείς σαν φοιτητική συλλογικότητα σκοπό έχουμε να εκκινήσουμε την παραπάνω διαδικασία και να προσδώσουμε τα δικά μας στοιχεία στην διαμόρφωση πολιτικής συνείδησης.

Αντί περιαυτολογίας…
Η Αριστερή Ενότητα είναι μια φοιτητική δικτύωση αυτονόμων σχημάτων σε όλη την Ελλάδα με αναφορά στη ριζοσπαστική αριστερά. Στο σημείο αυτό πιθανώς να αναρωτιέσαι: «τι θα πει σχήμα;» Σε αντίθεση με παρατάξεις, κομματικές και μη, σχήμα είναι ένα σύνολο φοιτητών και φοιτητριών που αντιλαμβάνονται ότι δεν λειτουργούν όλα τα πράγματα γύρω μας ομαλά και επιζητούν να θέσουν τα θεμέλια για την αλλαγή. Ενάντια σε λογικές καθετότητας και ιεραρχίας, τα σχήματα συζητούν και συναποφασίζουν στη βάση μιας οριζόντιας διαδικασίας οπού καθένας και καθεμιά νιώθει ελεύθερος/-η να εκφραστεί και να αναλάβει ενεργό δράση. Είμαστε αντίθετοι/-ες σε μια λογική εντατικοποίησης που απαιτεί από τον/την φοιτητή/-τρια να περιορίζεται στο δόγμα «σπίτι-σχολή-διάβασμα» ακολουθώντας έτσι τον ατομικό δρόμο. Αντιλαμβανόμαστε τους/τις φοιτητές/-τριες ως οργανικά κομμάτια της κοινωνίας, ικανά υποκείμενα να πετύχουν ριζικές αλλαγές σε αυτήν και να αντισταθούν σε οτιδήποτε δυσχεραίνει άμεσα η έμμεσα τη ζωή τους. Στην προσπάθεια αυτή αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας ως πολιτικά υποκείμενα, και όχι ως αμέτοχους/ες παρατηρητές/τριες των πολιτικών εξελίξεων. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσω συλλογικών διαδικασιών μπορούν οι φοιτητές/-τριες να συμβάλλουν στη δημιουργία καλύτερων όρων φοίτησης και ζωής, εξ ’ου και μετέχουμε ενεργά στις Γενικές συνελεύσεις του συλλόγου μας, το ανώτερο και πλέον δημοκρατικό όργανο λήψης αποφάσεων.
Ως Αριστερή Ενότητα πιστεύουμε παγίως ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία, αλλά αδιάσπαστο κομμάτι αυτής. Για αυτό και εμείς στην παρέμβαση μας ανοίγουμε πέρα από φοιτητικά θέματα, αμιγώς συνυφασμένα με τον πανεπιστημιακό χώρο, και κοινωνικά ζητήματα όπως το εμφύλιο, προσφυγικό, lgbtqi+ ζητήματα καθώς και θέματα οικολογίας. Για το σκοπό αυτό διοργανώνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς προβολές ταινιών, φεστιβάλ, πολίτικες συζητήσεις και αντιμαθήματα και στηρίζουμε αυτοοργανωμένα εγχειρήματα όπως καταλήψεις προσφύγων καθώς και κινητοποιήσεις στο δρόμο.

Το πανεπιστήμιο των αναγκών μας
Η δράση μας δεν περιορίζεται μόνο στη στείρα κριτική και εναντίωση σε οτιδήποτε μας καταπιέζει αλλά πρέπει να απολήγει και σε θετικά αντιπροτάγματα, στο πως εμείς οραματιζόμαστε το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο των ονείρων και των αναγκών μας είναι το δημόσιο δωρεάν και ανοιχτό προς όλους και όλες πανεπιστήμιο χωρίς ταξικούς, και κάθε άλλου είδους, φραγμούς. Ένα πανεπιστήμιο που θα παράγει κοινωνικά χρήσιμη γνώση, απαλλαγμένη από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και πλήρως συνυφασμένη με τις ανάγκες των φοιτητών/τριών . reform nowΣε ένα τέτοιο χώρο το μάθημα δεν θα είναι μια τυποποιημένη διαδικασία βασισμένη στην αυθεντία των καθηγητών αλλά μια οριζόντια ανταλλαγή απόψεων που θα διαμορφώνει κριτικά σκεπτόμενα άτομα, με ολόπλευρες και πλήρως ανεπτυγμένες προσωπικότητες. Το πανεπιστήμιο των αναγκών μας θα προωθεί το συλλογικό δρόμο έναντι του ατομικού, την αλληλεγγύη έναντι του μίσους και οι φοιτητές/-τριες, δηλαδή το πλειοψηφικό κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας, θα έχουν τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις που λαμβάνονται για αυτούς. Για εμάς σε ένα τέτοιο χώρο ο φόβος και ο έλεγχος ιδεών περισσεύουν. Παλεύουμε για να παγιώσουμε το αυτονόητο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών σε ένα χώρο ασύλου. Αγωνιζόμαστε για ένα πανεπιστήμιο που θα διαπλάθει άτομα ικανά να χτίσουν αντιστάσεις και να παλέψουν για μια κοινωνία στο μπόι των αναγκών και των ονείρων μας, μια κοινωνία για όλους και όλες.

Prénons nos désirs pour réalités
(Να πάρουμε τα όνειρα μας για πραγματικότητες)
Σύνθημα από τον Μάη του ‘68

This entry was posted in αυτοπαρουσιαστικό. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s