Ας μιλήσουμε επιτέλους για την τοξικοεξάρτηση…

Κοινό κείμενο με την ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ(εαακ)

Τόσο στον δημόσιο λόγο όσο και στη σχολή μας, τη Νομική, παρατηρούμε μια άνευ λόγου ανθρωποφαγική ρητορική για τους/τις τοξικοεξαρτημένους/ες. Ειδικότερα έξω από τη σχολή μας, μέχρι την έναρξη της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν και υπέφεραν στο πάρκο Μασσαλίας, χωρίς καμία πρόνοια.Η Κοσμητεία, μάλιστα, είχε διοργανώσει σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων εκδήλωση σχετικά με το πάρκο, ορίζοντας το πρόβλημα μόνο ως «αισθητικό» για μια σχολή «κύρους», όπως η δική μας, ενώ άλλη φορά κατηγόρησε το ΚΕΘΕΑ ότι εντείνει το πρόβλημα «γιατί το έχει κάνει στέκι μοιράζοντας σύριγγες». Για τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, τον δήμο και τις κυβερνήσεις η λύση είναι απλά να τους διώξουμε μακριά από τα «ανταγωνιστικά πανεπιστήμια» που οραματίζονται και να «αναβαθμισθεί» το πάρκο Μασσαλίας, σαν να μην ζούσαν ποτέ άνθρωποι εκεί. Παρόλο που το πρόβλημα δεν είναι προφανώς άνθρωποι που αποτελούν καταπιεζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, αλλά οι έμποροι ναρκωτικών, αυτοί ζουν ανενόχλητοι σπέρνοντας  θάνατο με την ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων και χαίρουν κυβερνητικής προστασίας (βλ. Μαρινάκης). Έτσι, την πρώτη μέρα της σχολής γίναμε θεατές μιας «επιχείρησης-σκούπας» των τοξικοεξαρτημένων, ενώ φυσικά καμία είδους καταστολή δεν επεφύλαξε η αστυνομία για τους εμπόρους.Ητοξικοεξάρτηση, βέβαια, δεν αποτελεί μια «προσωπική επιλογή», αλλά έχει κοινωνικά αίτια, όπως οι κοινωνικές ανισότητες, ο ρατσισμός και η ανεργία, πλήττοντας τα φτωχότερα στρώματα.

Όλα αυτά είναι θέματα που μας αφορούν, γιατί το Πανεπιστήμιο δε βρίσκεται σε μια γυάλα, αλλά αποτελεί κομμάτι της κοινωνίας.Απέναντι στην εγκατάλειψη και την καταστολή των τοξικοεξαρτημένων από το κράτος, εμείς απαντάμε με αλληλεγγύη και προσήκουσες δομές απεξάρτησης!

Για αυτό ο Φοιτητικός Σύλλογος στην προηγούμενη ΓΣ (16/10), υπερψηφίζοντας το Ενιαίο Αγωνιστικό Πλαίσιο, αποφάσισε τη διεξαγωγή εκδήλωσης σχετικά με την τοξικοεξάρτηση την Τετάρτη 23/10.

This entry was posted in εκδηλώσεις, καλέσματα, κείμενα συγκυρίας and tagged , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s