Πάτα το παρακάτω link για να ψηφίσεις-δεξί κλικ και ψήφισες!

Kοινό κείμενο με ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ

Από την αρχή της χρονιάς, ο σύλλογος της Νομικής έχει μπει σε κινηματική τροχιά, με κύκλους γενικών συνελεύσεων, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και πιο μαζικές, παίρνοντας αγωνιστικές αποφάσεις. Αυτό προφανώς έχει θορυβήσει ορισμένες ομάδες ατόμων και πολιτικές δυνάμεις. Μετά τα άρθρα στην Καθημερινή και τη Liberal (δύο συστημικά και στρατευμένα μέσα ενημέρωσης) η λασπολογία απέναντι στις γενικές συνελεύσεις συνεχίζεται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την επιστολή μιας «σιωπηρής πλειοψηφίας» προς τον πρωθυπουργό και την υπουργό παιδείας, που τους ζητά να βάλουν μια «τάξη» στις Γενικές Συνελεύσεις.

Το ξεκίνημα της εβδομάδας μετά το τριήμερο του Πολυτεχνείουβρίσκει τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να συλλέγει υπογραφές για τη θέσπιση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις ΓΣ. Η τακτική αυτή δεν μας εκπλήσσει, αφού πάγια η νεολαία της ΝΔ προσπαθεί να απονομιμοποιήσει και να διαλύσει τις συλλογικές διαδικασίες εντός των σχολών. Έπειτα από την εργαλειακή συμμετοχή της σε μια από τις προηγούμενες συνελεύσεις, στην οποία μάλιστα κρύφτηκε πίσω από το ανεξάρτητο πλαίσιο, αποφεύγοντας ξανά να εκθέσει σαφώς τις πολιτικές της θέσεις, προχώρησε στην παραπάνω κίνηση, βλέποντας πως οι προηγούμενες προσπάθειες της δεν είχαν το αποτέλεσμα που ήθελαν. Η ΔΑΠ ξαφνικά κόπτεται για την «αντιδημοκρατικότητα» των συνελεύσεων, χωρίς να έχει ιδέα τι θα πει δημοκρατία, τη στιγμή που στο στέκι της έχουν βρεθεί πλαστά πάσο, στην προηγούμενη συνέλευση έφερε, σύμφωνα με μαρτυρίες συμφοιτητών μας, στελέχη της από άλλες σχολές να τη στηρίξουν και δεν έχει πρόβλημα να υποδεχτεί στην παράταξη της μέλη με φασιστική ιδεολογία.

Και τώρα, τι έρχονται να μας πουν; Πρακτικά παρουσιάζουν μια επιχειρηματολογία που δείχνει πλήρη ανικανότητα αντίληψης της αξίας του να συζητάει τακτικά ο σύλλογος για τα ζητήματα της παιδείας και της επικαιρότητας. Δεν μπορούν να καταλάβουν πως η συζήτηση μέσα στη συνέλευση, που δίνει χώρο και σε ανένταχτα άτομα να τοποθετηθούν και να εκφέρουν λόγο, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ψήφιση, καθώς η συνέλευση δεν είναι ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα. Στην πραγματικότητα, οι ΓΣ είναι διαδικασίες δυναμικές και ζωντανές. Η συζήτηση «τρέχει» και εξελίσσεται διαρκώς κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, δίνοντας στον καθένα τη δυνατότητα να εκφράσει αυθόρμητα κάποια θέση, να προσκομίσει κάτι καινούριο ή διαφορετικό στην κουβέντα, να μετατοπιστεί και να διαμορφώσει εκ νέου μια άποψη, με το αποτέλεσμα εν τέλει να κρίνεται τη στιγμή της διεξαγωγής. Έτσι, η ιδέα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αγνοεί τον αμεσοδημοκρατικό κι οριζόντιο χαρακτήρα των συνελεύσεων και απειλεί σοβαρά να απονεκρώσει και να εξαφανίσει εντελώς τη συζήτηση και τον προβληματισμό εντός αυτών. Και ακόμη κι αυτά να μην ίσχυαν, πως η «υπεύθυνη δύναμη» της σχολής μας θα εγγυόταν την αδιαβλητότητα μιας ηλεκτρονικής διαδικασίας; Αν μη τι άλλο, θαυμάζουμε αυτή την εκτός τόπου και χρόνου ευρηματικότητα και πρωτοπορία της ΔΑΠ, τη στιγμή που ακόμη και οι βουλευτικές , εκλογές διεξάγονται με αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων.

Φαίνεται πως η παραπάνω είναι μια αγαπημένη πρακτική της ΔΑΠ και της ΝΔ εν γένει, όπως έδειξε πρόσφατα με το νέο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που καθιέρωσε την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα σωματεία. Ουσιαστικά, προσπαθούν να αναγάγουν σε κοινή λογική την παντοδυναμία του ατομικισμού: είναι αδιανόητο να παρακωλύεις τη συχνή διεξαγωγή των διαδικασιών των φοιτητών/ριών για το λόγο ότι βαριέσαι/κουράζεσαινa παρακολουθήσεις μια πολιτική διαδικασία και αδιαφορείς για τις σπουδές και το μέλλον σου, διότι θεωρείς ότι «μια φορά τα συζητήσαμε, άπαξ και δια παντός αποφασίσαμε » κι αυτό είναι θέσφατο, δεν αλλάζει και μας καλύπτει και στο μέλλον. Παράλληλα, η ΔΑΠ έχει ανάγκη να ορίσει ένα τέτοιο μέτρο στο φοιτητικό, όσο το έχει ανάγκη και η ΝΔ στο εργατικό πεδίο, ώστε να περιορίσει την αντίδραση και την αντίσταση στα καταστροφικά μέτρα που θέλει η κυβέρνηση της να εφαρμόσει στην Παιδεία. Απέναντι σε αυτή τη λογική, κόντρα στην κατασυκοφάντηση, δε θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε τις γενικές μας συνελεύσεις, το ανώτερο δημοκρατικό όργανο του συλλόγου μας, και το καλύτερο μέσο συσπείρωσης του αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης που έρχονται να τα σαρώσουν όλα.

This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s