Ηλεκτρονικές Συνελεύσεις: ceci n’est pas une ΓΣ

Έχοντας φτάσει στον ένα χρόνο όπου βρεθήκαμε εκτός των σχολών μας και των κοινωνικών χώρων, τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης και της τηλεξέτασης γίνονται ολοένα και εντονότερα. Πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της χειμερινής εξεταστικής που μετά κόπων και βασάνων έφτασε στο τέλος της. Βιώσαμε αποκλεισμούς φοιτητ(ρι)ών από τις πλατφόρμες εξέτασης, μαζικά κοψίματα, ακόμα και αρκετά περιστατικά αυθαιρεσίας από μεριά κάποιων καθηγητ(ρι)ών με απώτερο φιάσκο την εξέταση της διοικητικής δικονομίας. Σα να μην έφταναν αυτά οι καθηγητές φαίνεται ότι από την αρχή μας αντιμετώπισαν ως εν δυνάμει αντιγραφείς είτε εξετάζοντάς μας προφορικά χωρίς την χρήση κώδικα ή γραπτά μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, συχνά με δυσανάλογα δύσκολα θέματα. Όλα αυτά δημιούργησαν στους/στις φοιτητ(ρι)ές την εύλογη ανάγκη να συζητήσουν μεταξύ τους για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και μάλλον θα αντιμετωπίσουν αν συνεχιστεί η τηλεκπαιδευτική διαδικασία και η εξ αποστάσεως εξέταση. Εμείς αναγνωρίζουμε αυτή την ανάγκη, καθώς με ένα χρόνο κλειστές σχολές έχουν ανακύψει πολλά ζητήματα. Σε όλη την περίοδο της εξεταστικής οι αριστερες δυνάμεις της Σχολής, μεταξύ των οποίων και η Αριστερή Ενότητα Νομικής, κατέβαζαν ψηφίσματα στο Διοικητικό Συμβουλίου του ΦΣ, ώστε να παίρνονται αποφάσεις αλλά και να δίνονται συλλογικές λύσεις στα προβλήματα που ταλάνιζαν όλους/ες τους/τις φοιτητ(ρι)ες. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελεί όργανο του Συλλόγου μας με αποφασιστικό χαρακτήρα και προκύπτει μέσα από δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες και για αυτό το λόγο θα ήταν προωθητικό οι αποάσεις του να στηρίζονται και να εμπλουτίζονται εκ νέου από τις ενέργειες και τα αιτήματα όλο του Φοιτητικού Συλλόγου.

Στο Wiki ξεκίνησε μία συζήτηση για διεξαγωγή ηλεκτρονικής Γενικής Συνέλευσης με θέματα την τηλεκπαίδευση και την τηλεξέταση. Εμάς μία τέτοια ηλεκτρονική διεξαγωγή δεν μας καλύπτει για τους εξής λόγους:

Ο δυναμικός χαρακτήρας μιας γενικής συνέλευσης χάνεται μέσα από την ηλεκτρονική. Η συμμετοχή στις ΓΣ δεν είναι μία παθητική διαδικασία, όπου ακούμε αδρανείς τις τοποθετήσεις των δυνάμεων ή του ανένταχτου κόσμου. Είναι μία ενεργητική, ζωντανή διαδικασία, όπου κάθε άποψη μπορεί επί τόπου να σχολιαστεί ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, μπορούμε να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση των αιτημάτων και στην υλοποίηση των αγωνιστικών πλαισίων ακόμη κι επί τόπου (όπως για παράδειγμα η άμεση παράσταση διαμαρτυρίας σε κοσμητεία ή σε διδάσκοντες). Ερχόμαστε σε μία αλληλοζύμωση με τους συμφοιτητές μας και επεξεργαζόμαστε συλλογικά τις απόψεις μέσα από την συζήτηση, ενώ στις τηλεσυνελεύσεις παρακολουθούμε κατά μόνας και δεν μπορούμε να προβούμε στην άμεση ανταλλαγή απόψεων, μετατρέποντάς μας σε παθητικούς δέκτες, κάτι το οποίο το έχουμε βιώσει και στην τηλεκπαίδευση. Επιπλέον, στις δια ζώσης συνελεύσεις κάθε τοποθέτηση, κάθε άποψη ακούγεται σε όλους τους συμμετέχοντες, κάνοντας δυνατή τη μετατόπιση ή σύνθεση νέων απόψεων μέσα από το διάλογο. Στις ηλεκτρονικές συνελεύσεις με ένα απλό μιουτάρισμα μπορεί κανείς να επιλέξει ποιες τοποθετήσεις θα ακούσει και ποιες όχι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περίπτωση να εισακουστεί ο αντίλογος. 

Η συμμετοχή σε ολόκληρη τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ή στο μεγαλύτερο μέρος της είναι προϋπόθεση για να μπορεί κάποιο μέλος ενός σωματείου να ψηφίσει. Έτσι και στις δικές μας γενικές συνελεύσεις οι συμμετέχοντες χρειάζεται να έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της ΓΣ, ώστε να έχουν το δικαίωμα ψήφου. Μέσα στις ηλεκτρονικές διαδικασίες ποιος μπορεί να εξασφαλίσει ότι δε θα υπάρχουν άτομα που απλά θα συμμετάσχουν λίγα λεπτά πριν την ψήφιση; Στις δια ζώσης διαδικασίες αυτό μπορούσε εύκολα να διασφαλιστεί. Οι γενικές συνελεύσεις δεν αποτελούν εκλογικές διαδικασίες. Πως μπορεί κάποιος να ψηφίσει χωρίς να έχει ακούσει απόψεις- τοποθετήσεις υπέρ των προς ψήφιση πλαισίων; Όλη αυτή η κατάσταση μας φέρνει πιο κοντά στις ηλεκτρονικές εκλογές, γεγονός καταπάτησης των δημοκρατικών θεσμών. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι οι ηλεκτρονικές εκλογές αποτελούν μία εμμονική στάση της Νέας Δημοκρατίας που μόνο κοινωνική απεύθυνση δεν βρίσκει. Τρανταχτό παράδειγμα η πρόσφατη αποτυχία της κυβέρνησης που όταν επέβαλλε ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές των καθηγητών η αποχή άγγιξε ποσοστά του 92%! 

Τίθεται, επίσης, το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Το πρόβλημα ξεκινάει ήδη από τη συμμετοχή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα πρέπει να αποδείξουμε ότι όντως είμαστε μέλη του φσ νομικής με το όνομά μας να βρίσκεται συνεχώς δίπλα στο παράθυρο αποδεικνύοντας τη συμμετοχή μας εκεί. Με ένα screenshot, ή μια λήψη φωτογραφίας μπορεί κανείς να ξέρει σε ποια συνέλευση συμμετείχαμε και ποια ώρα. Με την λήψη βίντεο ή την ηχογράφηση μπορεί πολύ εύκολα χωρίς να το καταλάβει κανείς να ηχογραφηθούν οι τοποθετήσεις που γίνονται και να χρησιμοποιηθούν ακόμη κι εναντίον μας. Τι θα γινόταν, αν συζητούσαμε, για παράδειγμα, σχετικά με τον νέο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη; Σχετικά με την ψηφοφορία το πρόβλημα ξεκινά από τη στιγμή που πρέπει να διασφαλιστεί η αδιαβλητότητα της διαδικασίας. Αν η ψηφοφορία γίνεται με link τότε αυτό δεν πρέπει να διαρρεύσει, οπότε θα αναγκαστούμε να προβούμε σε κατάθεση των προσωπικών μας στοιχείων, τα οποία θα βρίσκονται στα χέρια του κατόχου του link, ο οποίος μετέπειτα δεν γνωρίζουμε πως μπορεί να τα αξιοποιήσει. Ακόμη και αν η ψηφοφορία γίνεται με ανάταση χειρός πάλι δε διασφαλίζεται το αδιάβλητο αφού μπορεί να καταγράφει ανα πάσα στιγμή με ένα screenshot.

Μπορούμε, ακόμη, να μιλάμε για συμπεριληπτικές διαδικασίες του συλλόγου μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες όταν στα χρόνια του covid βιώσαμε στο πετσί μας τις προβληματικές της τηλεκπαίδευσης; Στα μαθήματα, είτε λόγω τεχνικών δυσκολιών, είτε λόγω οικονομικών δυσχερειών αποκλείστηκε ή παρεμποδίστηκε να συμμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός φοιτητ(ρι)ών. Αν είχαμε κακή σύνδεση, αν δεν είχαμε λάπτοπ ή υπολογιστή, ή αν είχαμε προβληματικές συσκευές δεν μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε μαθήματα ή η παρακολούθηση έγινε μια δύσκολη δοκιμασία Ποιος μας βεβαιώνει ότι δεν θα συμβεί το ίδιο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα διεξαχθεί η συνέλευση; 

Δεν μας εκπλήσσει, τέλος, το γεγονός ότι κατευθείαν η δύναμη της ΔΑΠ ΝΔΦΚ έσπευσε να δεσμευτεί ότι θα κατεβάσει ψήφισμα στο ΔΣ για την διεξαγωγή αυτής της συνέλευσης, δήθεν αφουγκραζόμενη τα αιτήματα των φοιτητ(ρι)ών. Αλήθεια νοιάζεται τόσο πολύ η “υπεύθυνη δύναμη” όταν συνεχώς είναι εξαφανισμένη και δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία να κατεβάζει ψηφίσματα στο ΔΣ για τα ουσιαστικά προβλήματα του συλλόγου; Στην πραγματικότητα η ΔΑΠ έτρεξε να αρπάξει την ευκαιρία για ηλεκτρονική συνέλευση στο πλαίσιο της προσπάθειας της απονέκρωσης των συλλογικών διαδικασιών και εν γένει του ΦΣ. Όλες και όλοι θυμόμαστε ότι ακόμα και πέρσι δεν συμφωνούσε στη διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων, ενώ πριν λίγα χρόνια πραγματοποίησε παράνομες εκλογές στο Ζάππειο ή και έφερνε μπράβους να τραμπουκίζουν κόσμο σε όσες γενικές συνελεύσεις αποφάσιζε να συμμετέχει. Η δύναμη αυτή δεν θέλει να γίνεται ουσιαστικός, αμεσοδημοκρατικός διάλογος και συζήτηση μέσα στους συλλόγους, ούτε να διεκδικούμε συλλογικά μέσα από τη συμμετοχή μας στα πιο αμεσοδημοκρατικά όργανα, όπως είναι οι ΓΣ. Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ απεχθάνεται εν γενεί οποιαδήποτε έννοια πολιτικής μέσα στις σχολές και για αυτό είναι πρόθυμη να προωθήσει οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης των παραπάνω για να αποπολιτικοποιήσει τα όργανα του συλλογου.

Εμείς από την άλλη φανταζόμαστε αλλιώς το Πανεπιστήμιο. Θέλουμε και διεκδικούμε ένα πανεπιστήμιο που να είναι χώρος πολιτικοποίησης και κοινωνικοποίησης με ζωντανές, συλλογικές και μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες. Οι Γενικές Συνελεύσεις ως το πιο ζωτικό κύτταρο της Σχολής μας δεν δύνανται να μεταφερθούν στον κυβερνοχώρο. Σε δύσκολες περιόδους, όπως η τωρινή, η διεξαγωγή δια ζώσης Γενικών Συνελεύσεων με ασφαλείς όρους και με διασφάλιση της δημοκρατικότητας είναι απόλυτα εφικτή. Όπως η σχολή μας δεν χωράει πίσω από μια οθόνη έτσι και οι γενικές μας συνελεύσεις δεν μπορούν να περιοριστούν σε ένα κλικ

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s