Τι είναι αυτό που το λέν’ ΔΑΠ – ΝΔΦΚ

Το ζητήσατε το πετύχαμε
αρχείο λήψηςΗ λογική της ανάθεσης πάνω στην οποία η ΔΑΠ βασίζει την «πολιτική»  της συσπειρώνεται γύρω από αυτό το τσιτάτο. Μία στρεβλή λογική η οποία προτείνει τον ατομικό δρόμο και την ανάθεση απέναντι στις συλλογικές διεκδικήσεις, απομακρύνοντας τον κόσμο από αυτές.  Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να μεταφέρουμε τα οποιαδήποτε ζητήματα στις διαδικασίες του συλλόγου ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και προτάσεων από όλους τους φοιτητές, γνωρίζοντας ότι πιο προωθητικό για τη βελτίωση των συνθηκών μέσα στη σχολή αλλά και μετέπειτα στην κοινωνία είναι να δίνονται συλλογικές απαντήσεις και λύσεις.
Και άραγε πόσο μπορεί να αντέξει το σύνθημα «το ζητήσατε, το πετύχαμε» όταν αντιπαρατεθεί με τη δημοκρατία της συνέλευσης και των μορφών αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης που ξεπηδούν στην σχολή όπως το αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο. Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η δαπίτικη εγγύηση για μία ομαλή ακαδημαϊκή ζωή, μπροστά στην εικόνα των φοιτητών να παίρνουν αυτή τη ζωή στα χέρια τους.
Οι πελατειακές σχέσεις
Η ΔΑΠ βασίζει την ύπαρξή της σε έναν εκλογικό μηχανισμό ο οποίος κινητοποιείται στις εκλογές και σε μερικές συνελεύσεις όπου οι κακοί αριστεροί θα κάνουν κατάληψη και θα χαθεί το εξάμηνο. Από πού πηγάζει και που στηρίζεται ο μηχανισμός αυτός όμως; Στηρίζεται στις πελατειακές σχέσεις και στην διανομή των σημειώσεων, η οποία δεσμεύει ηθικά μερίδα φοιτητών η οποίοι ανταλλάσει την στήριξη στην ΔΑΠ με αυτές τις αμφιβόλου ποιότητας σημειώσεις. Εκτός αυτού όμως, η διανομή των σημειώσεων από την συγκεκριμένη παράταξη όχι μόνο δεν λύνει το υπάρχων πρόβλημα της έλλειψης διδακτικού υλικού σε πολλά μαθήματα αλλά το διαιωνίζει. Αν σε αυτό προστεθούν οι μαζικές αντιγραφές με συνεργαζόμενα φροντιστήρια και η  προώθηση αυτών είναι ξεκάθαρο το ποιος νοιάζεται πραγματικά για την ποιότητα των σπουδών.
ΟΝΝΕΔ  στις σχολές
Θέσεις της ΔΑΠ copy-paste από νομοσχέδια κυβερνήσεων, ή ακόμα καλύτερα του προγράμματος της ΝΔ, με τον Αντώνη Σαμαρά να τις παρουσιάζει και τους Δαπίτες να χειροκροτάνε. Μία ΔΑΠ η οποία αποτελεί φυτώριο στελεχών της ΟΝΝΕΔ, αυριανών στελεχών της Ν.Δ. και με λίγη τύχη αυριανών πρωθυπουργών..  Όσο για τη σχέση όλων αυτών των ανθρώπων με τη δημοκρατία, η εικόνα οννεδιτών που δεν ανήκουν στη νομική στην αίθουσα 1 τη μέρα της συνέλευσης είναι ενδεικτική.
Καμιά συνέλευση θα κάνουμε;
Η απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών και ειδικά των γενικών συνελεύσεων που πολιτικοποιούν τον σύλλογο είναι πάγια θέση και επιλογή της ΔΑΠ. Η απαξίωση των διαδικασιών ξεκινάει από το κοινό-χειροκροτητή και τα τραινάκια ψηφοφορίας μέχρι και την έλλειψη πολιτικής τοποθέτησης. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο η ΔΑΠ απουσιάζει από κάθε διαδικασία της στις συνελεύσεις την στιγμή που το σχέδιο Αθηνά ετοιμαζόταν να ισοπεδώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση Η αναζωπύρωση και η εξυγίανση των συλλογικών διαδικασιών είναι ευθύνη όλων μας απέναντι στην διασφάλιση του χαρακτήρα του δημόσιου πανεπιστημίου.
Παίζουν μπουζούκια αυτή την εβδομάδα?
Αξιολόγηση, λοιπόν, και προτάσεις υπευθυνότητας και πολιτισμού από την παράταξη που στις εβδομαδιαίες καλένδες έχει κι από ένα μπουζούκι. Στην Ελλάδα του 2013 της μηδενικής πολιτιστικής παραγωγής και των περικοπών σε χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας (όπως τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι πολυχώροι) η ΔΑΠ επιλέγει ως δικό της παράδειγμα αυτό του καταναλωτισμού, του σεξισμού (μνημειώδεις και οι σεξιστικές αφίσες της), των μπράβων, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της εκτόξευσης γαρίφαλων στην πίστα.
Εσείς ποιοι είστε;
Με μία ζωή βασισμένη στην αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την αυτοοργάνωση των αναγκών, τη συλλογικότητα.
Όλο και πιο συχνά οι φοιτητές της νομικής θα καλούνται να διαλέγουν ανάμεσα σε αυτούς τους δύο δρόμους. Στις 17 Απρίλη, θα πρέπει να διαλέξουμε και πάλι ανάμεσα στη ζωή της ΔΑΠ ή τη ζωή με αξιοπρέπεια.
Ας διαλέξουμε τη δεύτερη..
This entry was posted in κείμενα συγκυρίας and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s